banana hljeb.jpg

Ako do sada niste probali popularni banana hljeb, sada je prava prilika za to. Napravili smo ga na malo drugačiji način, jer volimo da eksperimentišemo i da stvaramo nove recepte.

Kada vam se jede nešto slatko, a banane su već prezrele, onda hljeb od banana i oraha dođe kao sjajna poslastica za čitavu porodicu. 

Ono što nam je bilo najvažnije od svega jeste da bude mekan i u narednim danima, jer je nemoguće da ga pojedete za jedan dan. Nama je potrajao četiri dana i ostao je svjež, što je za ovakav kolač veliki uspjeh.

Šta je sve potrebno od sastojaka?

- 5 banana

- 150 grama oraha

- soda bikarbona (1 kašičica)

- brašno (3 kafene šoljice)

- so (1 kašičica)

- šećer (1 kafena šoljica)

- krem po želji (mi smo koristili čokoladni krem, oko 150 grama, a ako volite, možete da stavite i kikiriki puter)

- 1 vanilin šećer

- maslac (150 grama)

- 2 jaja

Kako se pravi hljeb od banane sa orasima i kremom?

U jednoj posudi izgnječite banane, tako da dobijete gustu smjesu. One će biti lake za gnječenje, ukoliko su zrele. To ćete prepoznati po tamnoj kori. U drugoj posudi otopite maslac i pomiješate ga sa 2 jaja i šoljicom šećera. Mutite oko 5-7 minuta, onda toj smjesi dodajte brašno, sodu bikarbonu i malo soli. 

Pomiješajte banane sa orasima. Što se tiče oraha, jedan dio sameljite, a drugi - oko 50 grama isjeckajte. Krem od čokolade zagrijte u mikrotalasnoj, na nekoliko sekundi, kako bi mogao lakše da se izmiješa i sve sjedinite. 

Za pečenje koristite silikonski kalup, ali možete i bilo koji kalup za hljeb, koji nije previše veliki.

Banana hljeb se peče oko 50 minuta, na 200 stepeni. Nemojte da vas zavara tamna boja hljeba, jer on i treba da bude taman. Kada bude gotov, ostavite ga da se ohladi, nemojte ga sijeći dok je još vruć.