knedle sa sljivama.jpg

Sigurne smo da su i vama knedle sa šljivama jedna od omiljenih poslastica - i to onih koje nas podsjećaju na djetinjstvo, i kolače koje su pravile naše mame i bake.

Savršeno tijesto od krompira koje je mekano i dan poslije, šljive koje se tope, i hrskave prezle i kristal šećer u koje uvaljamo knedle - nama pri samoj pomisli krene voda na usta. 

Zato smo i odlučile da sebe počastimo jednim takvima, a i vas receptom koji provjereno uvijek uspije. Recept je od Anine mame, a Ana je odlučila da Ivana i ona postanu majstori za knedle.

Tako vas u našem novom videu čeka najbolji recept za mekane i sočne knedle sa šljivama.

Sastojci:

1 kg krompira

200 g brašna

100 g prezli

2 jaja 

2 kašike ulja

100 ml ulja ili puter

Šljive

Priprema: 

Krompir oljuštite, operite i sitno nasjeckajte - kako bi se brže skuvao, pa stavite u šerpu sa vodom da proključa. Kuvajte dok sasvim ne bude mekan.

U međuvremenu na tiganju ugrijte 100 ml ulja ili 80 do 100 g putera, pa kratko propržite prezle - 2 do 3 minuta. Ukoliko koristite puter, otopite ga i ugrijte na blagoj vatri kako ne bi izgorio. 

Kada je krompir skuvan, dobro ga ispasirajte dok je vruć, da ne ostanu grudvice. Zatim dodajte jaja, 2 kašike ulja i postepeno dodavajte brašno. Tijesto treba da umijesite tako da ne bude tvrdo, da bude mekše, kako bi i knedle bile mekane.

Stavite vodu da proključa, pa formirajte knedle i odmah ih spuštajte u ključalu vodu, kako bi zadržale loptast oblik. Prije nego što oblikujete knedlu, dlanove namažite uljem da se tijesto ne bi lijepilo, tijesto zahvatite kašikom, pa u sredinu stavite šljivu iz koje ste prethodno izvadili košticu. Dlanovima oblikujte knedlu i spustite je u ključalu vodu. 

Nakon što knedle isplivaju na površinu, kuvajte ih još ne duže od 2 do 3 minuta. Pomoću šupljikave špatule ih izvadite iz vode, pa ih uvaljajte u prezle. Ređajte knedle na poslužavnik, pa pospite kristal šećerom.

Ukoliko želite knedle možete da punite i malinama, ili nekim drugim voćem, a isto tako možete da ih dekorišete i poslužite sa džemom - mi smo izabrale džem od šumskih jagoda.