tikvice sa piletinom.jpg

Danas pravimo nešto malo drugačije! Tikvice od gorgonzole i piletine imaju savršen ukus. Možete da ih pravite za ručak ili za večeru.

Tikvice mogu da se prave na mnogo načina, a ovo nam je jedan od omiljenih, jer se njihovim pečenjem u rerni dobija sjajan ukus.

Ko voli gorgonzolu, zna da ona daje odličan šmek mnogim jelima. Nije rezervisana samo za picu, možete da je ubacite gdje god poželite. Verujemo da će vam se dopasti ovo jelo, jer se lako i brzo sprema, a toliko je ukusno, da će ga cela porodica obožavati. 

Šta vam je sve potrebno od sastojaka?

- 3 velike tikvice ili 5 malih

- Pola kilograma bijelog mesa

- Pavlaka za kuvanje (250ml)

- 50 grama gorgonzole 

- 70 grama trapista

- 1 jaje

- 1 crni luk

- začini ( mi smo koristili kari, začin za piletinu, ruzmarin, biber i so )

- pavlaka

Kako se prave tikvice sa gorgonzolom?

Za početak, tikvice treba presjeći na pola. Kašičicom izvadite sredinu iz tikvica, tako da ostane dovoljno mjesta za punjenje. Nemojte ih ljuštiti, ali ih dobro operite, prije nego što počnete sa radom. Postavite ih na veliki pleh. Mi smo koristili papir za pečenje, pa savjetujemo da i vi uradite isto, kako se tikvice ne bi zalijepile. 

Bijelo meso isjeckajte na sitne komade i da dobro ga začinite prije nego što ga stavite da se prži. Isjeckajte luk, a po želji, možete da dodate i sitno sjeckanu šargarepu.

Dinstajte luk dok ne omekša, a onda ubacite piletinu. Ona će biti gotova za manje od 10 minuta. Dodajte pavlaku za kuvanje i pustite da provri, uz neprestano miješanje.

Gorgonzolu dodajte u sitnim komadima, jer treba da se rastopi. U ovu smjesu dodajte i malo trapista, a ostatak ćete narendati na tikvice. 

Napunite tikvice ovom smjesom, a odozgo namažite jajetom, da bi dobilo lijepu, zlatnu boju. Dodajte i malo trapista što je preostalo. 

Tikvice se peku 40-45 minuta na 200 stepeni.