podocnjaci.jpg

Svakodnevne greške izazivaju podočnjake na licu, a da ih niste ni svjesni. U tim trenucima njega lica pada u vodu i budite se umorni, sa tamnim krugovima ispod očiju. Zato smo pripremili nekoliko savjeta, zahvaljujući kojima će vaše lice biti svježe i odmorno.

Podočnjaci se pojavljuju bez obzira na godine. Ponekad ljude sa svijetlim tenom prate od puberteta, pa čine sve kako bi ih prekrili koretorima i puderom. Mogu se pojaviti  uslijed starenja, malokrvnosti i nedovoljno fizičke aktivnosti pa zato treba voditi brigu o cjelokupnom zdravlju organizma.

Stručnjaci ih ne smatraju alarmantnim i obično će vas pitati da li ste naspavani i kakav je kvalitet vašeg sna. Istina je da nastaju uslijed premora i nedovoljno sna, ali u dosta slučajeva ne možemo da odgonetnemo razloge nastanka tamnih kolutova! Upravo su sitnice, koje činimo nesvjesno u toku dana razlog za pojavu podočnjaka na licu.

Kada ih ugledate, kao da sav trud oko njege lica pada u vodu. Ne mora više da bude tako, evo gdje griješite.

1. Dehidratacija tijela

U toku svakodnevnih aktivnosti većina ljudi juri i žuri, ne osjećajući glad a posebno žeđ. Nemamo naviku da nosimo flašicu vode sa sobom, sem ukoliko nisu vreli ljetni mjeseci. Tijelo sačinjeno većinom od vode, tačnije čitavih osamdeset posto organizma konstantno vapi za njom.

Nanijeli ste hidratantnu kremu i doručkovali a zatim na poslu popili kafu i dvije do tri čaše vode tokom cijelog dana? Eto razloga za tamne kolutove ispod očiju narednog jutra, navode stručnjaci.

Kada tijelo dehidrira koža kao najveći organ prva trpi posljedice. Cirkulacija u njenoj unutrašnjosti postaje usporena, tako da vitamini i minerali ne dospijevaju do površine lica. Krvni sudovi se provide kroz tananu kožu ispod očiju i vidimo umoran odraz lica pred ogledalom.

Kako biste izbjegli tamne podočnjake narednog jutra, konzumirajte dovoljno tečnosti u toku dana. Ne postoji jasan broj čaša vode, iako ponegdje možete pročitati da je potrebno šest do osam čaša dnevno.

Ukoliko volite da pješačite ili se bavite sportom biće vam potrebno negde oko 3l vode. Sa druge strane prilikom odmora, kuvanja ručka i boravka u kući prosječno se popije dvije litre vode dnevno. Najbitnije je ne zapostavljati osjećaj žeđi i biti prisutan u trenutku, kako bi prepoznali žeđ  i reagovali.

2. Pijete velike količine vode pred odlazak u krevet

Kada se priča o potrebi za povećanim unosom vode, kako bi se zadržali mekoća kože i izbjegla tamna boja podočnjaka, zaboravlja se na nadutost istih. Velike količine vode pred odlazak u krevet stvaraju narednog jutra, tamne i nadute podočnjake.

Kesice ispod očiju stvaraju se jer tijelo doživi manji šok, kada se nakon svih dnevnih obaveza napokon sjetite hidratacije. Nakupljena voda ne može adekvatno da se rasporedi pa ćelije lica dobijaju velike količine.

Slikovito, kao da se taloži ispod kože, tako da se budite sa naduvenim licem i visećim podočnjacima. Treba biti umjeren i napraviti svjestan raspored, tako da budete hidrirani tokom cijelog dana! Kada već postajete svjesni unosa vode, obratite pažnju na svoje raspoloženje.

3. Stres

Sitni stresovi u toku dana, poput brige da li ćete stići na gradski prevoz ili izvršiti sve radne obaveze na vrijeme utiču na izgled kože lica, dodajući joj godine ali i tamne podočnjake.

Prilikom svake manje nervoze luči se veća količina hormona stresa koji usporava cirkulaciju unutar tkiva. Naravno, pospješuje druge procese u tijelu tako da vi postajete brži i trezveniji u poslu, ali tako da tijelo troši velike količine vode. Kada se jedan takav dan završi, dame navode da se osjećaju umorno i žedno. Narednog jutra uslijed loše cirkulacije i dehidratacije pojavljuju se tamni kolutovi ispod očiju.

Uticaj stresa ne možete umanjiti ispijanjem veće količine vode, jer je tijelo troši u duplim količinama. Zato je važno opustiti se, zarad svog zdravlja i ljepote.

4. Odlazak u krevet sa ostacima šminke uzrokuje tamne podočnjake

Odlazak na spavanje sa ostacima šminke može napraviti ozbiljne probleme sa kožom lica. Ubrzava starenje i zatvara pore tako da one nemaju vazduha. Kada su pore prekrivene štetnim sastojcima iz korektora i maskare, stvaraju velike količine priodnih ulja. Nastaje ljepljiva smjesa koja ne dopušta koži lica da udahne i regeneriše se u toku noći, pa se budimo umornog lica.

Problem je mnogo dublje prirode jer je koža oko očiju izuzetno tanka. Štetni ostaci korektivne kozmetike poput aluminijuma prodiru u njenu unutrašnjost. Usporavaju regeneraciju lica, tako da vas tamni kolutovi mogu pratiti po nekoliko dana.

Možete ih izbjeći posvetivši nekoliko minuta pravilnom čišćenju lica. Birajući prirodne losione uklonićete teške čestice iz pora tako da se budite svježi i odmorni. Budite uvijek oprezni prilikom izbora losiona ili micelarne vode i čitajte deklaracije.

Neki proizvođači prave koncentrovane proizvode za skidanje šminke koji iritiraju tanku kožu oko očiju. Obično je na poleđini pakovanja napisano da treba izbjegavati ovo područje, pa treba čitati kako u žurbi ne bi potrošili novac na neadekvatan proizvod.

5.Ekran vašeg računara ili mobilnog telefona

Plava svjetlost sa vašeg mobilnog telefona utiče na kožu lica ali i kvalitet sna, navode stručnjaci. Ukoliko tik pred odlazak u krevet provodite vrijeme gledajući u mobilni telefon to će isušiti lice. Usporiće cirkulaciju tako da ćelije kože u toku noći dobijaju manje vitamina i minerala.

Ipak, druga strana priče je sasvim jasna i pouzdana. Svjetlost koja dopire sa malih ekrana umara oči tako da se stvara manja količina suza. Praktično one dehidriraju pa možete osjećati svrab i crvenilo. Kao rezultat čitavog procesa javljaju se isušeni kapci i podočnjaci u ranim jutarnjim časovima.

Naravno, većina nas želi potpuno da ih izbjegne, ali se ne možemo odreći tehnologije. Pogotovo ne na poslu, kada višesatno provodimo vrijeme pred monitorom računara.

Praveći kratke pauze od nekoliko minuta, dopuštamo oku da se oporavi i vrati u prvobitno stanje. Spriječava se isušivanje površine oka pa i same kože oko njega, ali i spriječavate oštećenje vida.

U svakom slučaju najbolje je pronaći prirodnije uspavljivanje, koje ne remeti vaše oči već ih priprema za san. Čitanje knjige odličan je način relaksacije ali i slušanje omiljene muzike na radiju.

Kažemo na radiju jer svjetlost tv-a utiče na kvalitet sna i stvaranje dosadnih podočnjaka na licu! 

6. Lagan san i spavanje u nezamračenoj prostoriji

Svjetlost u spavaćoj sobi remeti san, navode istraživanja stručnjaka. Naš organizam u toku sna navikao je na mrak i zahvaljujući njemu lagano ali sigurno ulazi u REM fazu sna. U ovoj fazi čitavo tijelo se regeneriše i oporavlja, a samu REM fazu prepoznaćete po snovima.

Kako bi mozak mogao da je ostvari i kako bi imali živahne snove, najbolje je zamračiti prostoriju. Gašenjem drugih izvora svjetlosti poput TV-a i lampe, tijelu ćete pružiti kvalitetan odmor. Naravno kada kvalitetno odmarate, cirkulacija je dobra i budićete se bez tamnih kolutova i znakova umora na licu.

Ne odgovara svakome zamračena prostorija. Ukoliko krevet dijelite, možete sebi učiniti uslugu i omogućiti kvalitetan san stavljajući na oči masku. Riječ je o pamučnoj maski za spavanje, koja se pronalazi u drogerijama i prodavnicama donjeg veša.

Različiti dezeni i boje očarale su dame širom svijeta, tako da je maska za spavanje trend današnjice! Odmoriće vaše oči i omogućiti vam buđenje bez tamne boje podočnjaka ukoliko izaberete prirodan materijal. Pufnaste maske od pliša i saten mogu iritirati osjetljivu kožu, dok se pamuk pokazao pametnim izborom.

7. Šetnja po vjetrovitom danu i sjedanje pod otvorenim prozorom - jednom riječju promaja

Promaja isušuje služnicu oka, duplo više od ekrana mobilnog telefona. Nadražuje tanku kožu okolo oka, tako da počinje da vas svrbi. Teško je odoljeti osjećaju svraba i pritiskanja, ali budite pažljivi.

Češanjem oka donosite do njega bakterije koje mogu stvoriti konjuktivitis, dok će pritisak nadražiti lice pa se budite sa nadutim, visećim podočnjacima.

Prirodna krema za lice biće od koristi i spriječiti oštećenja od vjetra. Ništa vas ne može spasiti od promaje u zatvorenom prostoru, zato pripazite na otvorene prozore i vrata. Pogotovo pred odlazak u krevet.

Kao što vidite potrebno je uložiti malo više pažnje u toku svakodnevnih aktivnosti i pratiti osjećaj na koži lica.

Svrab i peckanje područja oko očiju jesu alarm koji vrišti o suvoći vašeg lica pa valja imati hidratantnu kremu pri ruci.

Zahvaljujući malim pažnjama, vaše lice biće vam zahvalno i možete izbjeći tamne kolutove oko očiju. Pravo je vrijeme da se budite svježe i odmorne i više vas ništa ne može omesti u tome.