Strip ponori zla.jpg

Od sutra, 5. jula, portal TrebinjeLive.info će u 20 nastavaka, svake nedjelje po jedan, objaviti strip prilog iz knjige "Ponori zla" autora Jovana Bratića.

Čitaoci će moći da prate strip koji je doživio dva izdanja i izazvao veliku pažnju i popularnost među ljubiteljima "devete umjetnosti".

"Ponori zla", kroz 1.050 kadrova, govori o zločinima i stradanju stanovništva istočne Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Glavni junak u stripu je Aleksa Vojinović, predstavnik patrijarhalne, hrišćanske, patriotske, humane porodice koji je u jednu ruku i svjedok i učesnik tragedija i zločina koji su se desila njegovoj porodici i narodu.

Sam naslov "Ponori zla" asociraju na hercegovačke jame koje su poznate po zlu, jer je u njih bačeno na hiljade nevine djece, žena i muškaraca.

Jovan Bratić je rođen 19. januara 1974. u selu Podgrađu kod Nevesinja. Osnovnu i srednju školu, smjer mašinski tehničar, završio je u Nevesinju. Ratna zbivanja na našim prostorima, poremetila su njegove planove za daljim školovanjem. Učesnik je Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Kao dječak, svaki slobodan trenutak provodio je na selu kod roditelja gdje je, uz svjetlost petrolejke, učio da crta po uzoru na crtače Bonelijevih sveski. Tvorac je vestern junaka Bila Makfersona koji se pojavljivao u serijalima u časopisu „Planinče”.

Od rane mladosti počeo je sa stvaralačkim radom na polju ilustracija i crteža, a malo kasnije počinje da se bavi i pisanjem poezije. Do sada je objavio tri zbirke pjesama: Olujna leta (2001), Krik šapata (2005), Od pobune do pokora (2008). Pjesme su mu objavljivane u više časopisa i knjiga, a zastupljen je i u antologiji savremene srpske lirike u istočnoj Hercegovini Hercegovački vijenac (2014).

Više puta je nagrađivan u oblasti poezije.

Autor je nekoliko samostalnih strip albuma sa istorijskim temama: "Nevesinjska puška" (2008), "Bitka na Vučjem dolu" (2008), "Vožd Karađorđe" (2010), "Kraljević Marko" (2012), drugo objedinjeno izdanje stripa "Nevesinjska puška" (2013) i najnovije ostvarenje iz ove oblasti "Ponori zla" (2017).

Član je Udruženja književnika Republike Srpske, Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija“ i Udruženja stripskih umetnika Srbije.

Redovan je saradnik strip magazina Parabellum. U sklopu ovoga magazina objevio je kraće strip priče: "Fatamorgana", "Mališa", "Lazareva gomila", "Tišina", "Pod sjenama mjeseca", "Ponuda", "Vuk Dragiša".

Zajedno sa većim brojem autora učestvovao je, sa epizodom "Krv na ognjištu", u kreiranju strip albuma Sarajevski atentat, posvećenog stogodišnjici Velikog rata.

Ilustrovao je nekoliko knjiga i naslovnih stranica za druge autore. Učesnik je više kolektivnih izložbi stripa, ilustracija i slika. Autor je maskote Ero, simbola tradicionalne manifestacije „Nevesinjska olimpijada“.

U pripremi mu je nova knjiga poezije, kao i nekoliko novih strip epizoda.