Vece stripa trebinje2.jpg

U Domu mladih održano je veče stripa na kome je otvorena izložba strip tabli Jovana Bratića i Gorana Lojpura, a nakon toga priređena i promocija strip albuma "Barut i sablja", "Tetovirani oblaci" i Gluvo doba.

Prema riječima Jovana Bratića, rijetke su prilike da se u Hercegovini predstave sadržaji koji baštine i promovišu strip, a ovo je treći put.

"Prvi smo uradili premijerno u Nevesinju 2013. godine kada smo predstavili veći broj autora iz Republike Srpske. Drugu smo napravili takođe u Nevesinju u novembru prošle godine i to je ista postavka kao sada u Domu mladih u Trebinju. Posjetioci mogu da vide strip radove nas dvojice koji su bili izloženi na petom Međunarodnom strip salonu u tvrđavi Kastel u Banjaluci. Pokušali smo da dopremo i do publike u Hercegovini i zadovoljni smo kakav smo utisak ostavili na ljude koji vole strip, književnost. Strip 'Ponori zla' je bio najtraženiji i najpopularniji u Hercegovini u obrađivanju tematike iz Drugog svjetskog rata i vjerovatno je ta tema zanimala mnoge koji i ne prate strip", objasnio je Bratić.

Bratić i Lojpur se znaju od 1994. godine, a po karakteru su potpuno različiti, ali se potpuno razumiju i doživljavaju jedan drugog kako treba.

"Mi smo i žanrovski različiti jer ja baštinim i volim da radim sa istorijskom pozadinom stripove i strip priče, samostalno volim da napravim svoj scenario i po svojim zamislima i da crtam. Goran Lojpur voli autorski pristup kompletan i kod njega je prisutna društvena parodija kroz stripove u kojima kritikuje društvo u kome živi. Suština stripa je velika sloboda koja omogućava svakom autoru da prikaže svoj potpuni izraz, onako kako treba. Goran Lojpur crta stripove skoro 40 godina, a crta ih zbog i radi sebe", kazao je Bratić.

Vece stripa trebinje1.jpg

Lojpur kaže da strip nije samo priča nacrtana na papiru jer je sam život jedan veliki strip, a mi smo samo njegovi akteri.

"Malo od nas zavisi koju ćemo ulogu dobiti, koji će žanr biti. Sve je u rukama jednog nevidljivog scenariste i tu ima najviše drame, akcije, avanture, malo romantike. Nažalost, ima i ratnih epizoda. Kao što svaki strip ima svoj početak tako ima i svoj kraj, tako će i ovaj naš život jednom završiti. Inspiraciju imam u običnom životu i kad radim stripove to radim u trenutku, jer ono što mi padne na um tog trenutka ja to i nacrtam. Prvo što smislim je naslov, i onda u trenutku što mi padne na pamet i uvijek dobro ispadne. Uvijek radim svoje autorske stripove, a imao sam ponuda iz izdavačkih kuća. Međutim, nisam mogao raditi onako kako oni zamišljaju. Većina mojih stripova je bez teksta jer slika više kaže od riječi", objasnio je Lojpur.

Ova dvojica autora stripova koja žive u Nevesinju imaju i zajednički rad i osvojili su drugu nagradu na Petom valjevskom strip festivalu za album „Tetovirani oblaci“. U ovom strip albumu Jovan je uradio poetički tekst na sve Goranove ilustracije i svaka stranica (tabla) je zasebna .