Strip "Jakovljeva smrt"  Jovana Bratića urađen je po istoimenoj priči Jezdimira Dangića, a premijerno je objavljen u 10. broju  magazina "Parabelum" u oktobru 2020. godine, u izdanju Udruženja strip autora i obožavalaca stripa "Deveta dimenzija".

Prema riječima autora, prilikom posjete  i učešća na Prvom salonu stripa u Bratuncu, u novembru 2018. godine, upoznao se sa Acom Ćirkovićem - urednikom lokalne internet stranice – Despotovina,  koji ga je tom prilikom pitao da li bi mogao uraditi strip po kraćoj priči Jezdimira Dangića, do koje je on došao i koja se zove Jakovljeva smrt.

„Rekao sam mu da mi pošalje imejlom priču pa ću vidjeti o čemu se radi. Samo ime autora mi je odavno bilo poznato jer se radilo o rodoljubu, majoru, komandantu koji je u vihoru Drugog svjetskog rata postao jedna od njegovih tragičnih figura. Mnogi ne znaju da se major Dangić do rata uspješno bavio i književnim radom. Dokaz tome je i ova priča koja je objavljena u Sarajevu 1940. godine u okviru Prosvjetinog kalendara, a govori o stradanju srpskog naroda u Bosni pod okovima Austrougarske monarhije tokom Prvog svjetskog rata“, rekao je Bratić.

Priča, koja je oslikavala tragediju jedne porodice, ostavila je snažan utisak na Jovana Bratića i u spomen na njenog autora riješio  je da je obradi i oživi u strip verziji.

„Razmišljajući malo o tome, sve ovo sam doživljavao kao neku vrstu zadatka koji sam dobio, na svom stvaralačkom putu, jer se mnogo stvari tu povezalo da bi bilo slučajno i onda to nikako nisam želio da ignorišem“, objasnio je Bratić.

Jovan Bratić iz Nevesinja, autor je brojnih stripova u kojima je opisano stradanje srpskog naroda na ovim prostorima i vjekovna borba za slobodu, a njegova najznačajnija strip izdanja su: "Karađorđe", "Kraljević Marko", "Nevesinjska puška", "Ponori zla".

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

IMG_20220106_7831.jpg

IMG_20220106_7427.jpg