Strip branko copic1.jpg

Na nedavno održanom 6. međunarodnom salonu stripa u Banjaluci promovisano je novo izdanje udruženja strip autora Republike Srpske - "Deveta dimenzija" pod nazivom "STRIPOVIJETKE - Branko Ćopić".

Radi se o adaptaciji pripovijetki za djecu od Branka Ćopića urađenih kao strip. Na projektu je bilo angažovano petnaestak strip autora, crtača, scenarista, kolorista, a među autorima su i dvojica Nevesinjaca — Jovan Bratić (kao crtač i scenarista) i Goran Lojpur (crtač) koji su dali izuzetan doprinos ovom izdavačkom poduhvatu.

Napravljeno je vrhunsko djelo i na jedan potpuno nov način predstavljen i vraćen Ćopić čitalačkoj publici.

Strip je urađen u kvalitetnom tvrdokoričenom izdanju, a svaka stranica je u koloru tako da predstavlja pravo osvježenje i originalno književno i umjetničko dostignuće, posebno za mlađu populaciju.

Jovan Bratić je uradio priču "Medvjed i kruška" i ponosan je što je dio ovog velikog poduhvata.

"Po prvi put sam se oprobao u crtanju priče za najmlađe u kojima su glavni likovi životinje i to mi je bio pravi izazov — raditi strip prema pričama omiljenog pisca iz djetinjstva. Velika mi je čast što sam dio ovog istorijskog kulturno-umjetničkog projekta koji je izdalo udruženje Deveta dimenzija", rekao je Bratić.

I njegov kolega Goran Lojpur ne skriva zadovoljstvo što je dao svoj doprinos ovom ostvarenju.

"Imam potpuno drugačiji stil i pristup u crtanju stripova i drago mi je što sam kroz ovaj strip oživio neke likove i priče koje još pamtim iz djetinjstva. Nacrtao sam priču Mjesečev gost, za koju je scenario uradio Jovan Bratić", kaže Lojpur.

Strip branko copic2.jpg

Oba autora ističu da će ovaj strip-album biti od trajne vrijednosti za sve ljubitelje stripa, književnosti, poštovaoce lika i djela Branka Ćopića.

U narednom periodu se očekuju promocije ovog izdanja širom Republike Srpske.

Za one koji bi ovim izdanjem željeli da obraduju svoje najmlađe ili nekome priušte jedinstven poklon, primjerak mogu obezbijediti kontaktom na broj: 064 400 79 48 ili na imejl: jovobratic@gmail.com

Cijena primjerka je 20 KM.