torta sa bijelom cokoladom i jagodama.jpg

Ženski kolektiv je bio veoma vrijedan ove nedjelje i odlučio je da vas obraduje jednim novim ukusnim, laganim, proljećnim desertom iz naše MJTS kuhinje.

U pitanju je mus torta sa bijelom čokoladom i jagodama. Povod i više nego poseban - Arsenu je prvi rođendan.

Sastojci:

Kora

250g keksa – mljevenog

80g maslaca

Bijeli fil

200g bijele čokolade

350ml slatke pavlake

5g želatina

30ml vode

Crveni fil

300g jagoda

50g šećera

5g želatina

30ml hladne vode

200ml slatke pavlake

*jagode za dekoraciju 

Način pripreme: 

Kora - Istopite puter i potom ga sipajte u činiju sa mljevenim keksom. Sve dobro izmješajte.

Smjesa treba da bude nalik pijesku. Pleh podmažite puterom i u njega sipajte smjesu keksa i putera. Kašikom je utabajte i poravnajte.

Bijeli fil - Slatku pavlaku -150ml sipajte u šerpu da se ugrije i potom dodajte bijelu čokoladu.

Kada se čokolada istopi, skinite šerpu sa vatre i pripremite želatin na sljedeći način: U hladnu vodu sipajte kesicu želatina, dobro promiješajte i na veoma tihoj vatri stavite da se želatin otopi, pazite da ne proključa.

Kada želatin bude tik do ključanja, sipajte ga u bijeli fil koji ste napravili i promiješajte. Fil potom ostavite da se hladi.

Crveni fil - Jagode sipajte u šerpu zajedno sa šećerom i stavite na tihu vatru. Kada se šećer istopi i krene da ključa skinite šerpu sa vatre i pripremite želatin kao za bijeli fil. Sipajte želatin u crveni fil, promiješajte i ostavite da se ohladi.

Kada se filovi prohlade umutite ostatak slatke pavlake i podijelite je na dva jednaka dijela koja ćete dodati u beli i u crveni fil. Sjedinite dobro pavlaku i filove mikserom.

Na koru prvo stavite bijeli a potom crveni fil. Tortu dekorišite jagodama po želji. Ostavite je u frižideru neko vrijeme, nakon čega će biti spremna za serviranje.