napitak sa djumbirom.jpg

Kako vam se prethodni video na temu zdrave ishrane jako dopao, odlučili smo da nastavimo u istom tempu i ponovo u goste pozovemo nutricionistu Anitu Alterov, kojoj smo ovoga puta zadale malo teži zadatak.

Prije svega, pozvale smo je da sa nama krene do naše omiljene Idea radnje i pomogne nam pri kupovini zdrave hrane, kao i da podijeli svoje stručne savjete, koji će vam, vjerujemo, biti od koristi!. 

Sada je idealno vrijeme za početak pojačane brige o ishrani, prije svega zbog jačanja imuniteta, a nakon toga i zbog skidanja kilograma.

Proljeće donosi pregršt svježih namirnica koje vam mogu pomoći da svoje tijelo oporavite, osnažite i preoblikujete, a kako to da uradite, saznajte u našem novom videu.

Detoks napitak sa đumbirom 

1cm korijena đumbira

časa vode

pola limuna

svjež peršun

Ovaj napitak se brzo priprema, dovoljno je da narendate 1 cm korijena đumbira u čaši vode, iscjedite sok od limuna i isjeckate svjež peršun.  

Sok od celera

2 štapa celera 

1 zelena jabuka

½ soka limete

1 komadic đumbira ( 1cm)

1 krastavac

Ukoliko nemate sokovnik, celer se izblendira, kao i jabuka, đumbir i krastavac, zatim se procijedi kroz gazu i u taj cijeđeni sok nacijedimo limetu. Moramo da uklonimo biljna vlakna koja ometaju apsorpciju minerala i vitamina.

Celer je dobar za čišćenje jetre, kod nadutosti stomaka, gastritisa, cira na želucu, a sve ovo dovodi i do problema sa varenjem, narocito nakon obilne i jake ishrane koju smo imali tokom prethodnih mjeseci.

Sok pravimo isključivo od stabljike celera, pije se odmah nakon pravljenja da ne bi došlo do oksidacije vitamina.

Najbolje je da se popije ujutro na prazan želudac i da se doručkuje nakon 15 do 20 minuta.

Može se početi sa manjom kolicinom, na primjer ½ čaše u početku, zatim povećati na jednu čašu.