Ukoliko ste ljubitelj mesa ali i tjestenine, onda imamo savršen recept za vas. Ova dva sastojka na idealan način spojili su se u sočne ćufte sa tjesteninom u paradajz sosu.

cufte sa tjesteninom.jpg

Zvuči ukusno, i zaista jeste! Ovaj recept, pored svog idealnog ukusa, ima i veoma lak način pripreme i može poslužiti kao ukusna večera ili ručak.

Sastojci:

2 šolje prezle (ili mrvljenog hljeba)

3/4 mlijeka

400g mljevenog mesa - goveđeg

400g mljevenog mesa - svinjskog

2 jaja

pola šolje sjeckanog/mljevenog crnog luka

2 čena bijelog luka

2 kašike sitno sjeckanog svježeg peršuna

2 kašike sitno sjeckanog svježeg bosiljka

300g parmezana

maslinovo ulje

so

biber

1 pakovanje špageta

500g paradajza za kuvanje

250ml pavlake za kuvanje.

Način pripreme: 

U velikoj posudi pomiješajte prezlu i mlijeko i dobro izmješajte. Smjesu nakon toga ostavite nekoliko minuta kako bi prezla, odnosno hljeb lijepo upio mlijeko, pa nakon toga dodajte meso, luk, svježe začine, so, biber, jaja i parmezan.

Kada sve sastojke dobro promiješate možete početi sa pravljenjem loptica od mesa. Meso oblikujte u loptice veličine po želji i poređajte u pleh na papir.

Ukoliko želite malo zdraviju varijantu onda loptice pecite u rerni na 200 stepeni dok se ne pojavi braon - zlatna korica. Dok ih možete pripremiti i tako što ćete ih pržiti u tiganju na ulju, dok ne porumene. 

Kada  ispečete ćufte možete početi sa pripremom tjestenine i sosa. Špagete skuvajte i ocijedite, dok ćete sos pripremiti na sljedeći način: šerpu stavite na vatru i u nju sipajte pavlaku za kuvanje i paradajz sos. Kada smjesa počne da ključa dodajte ocijeđene špagete i ćufte. Sve zajedno začinite i ostavite još dva do tri minuta na vatri. 

Jelo servirajte toplo, tako što ćete ga dekorisati sa još malo parmezana i nekoliko listova svježeg bosiljka.