Sigurni smo da je i kod vas dan uoči Božića rezervisan za posnu trpezu. Krompir salata, pite sa pečurkama, krompirom, prebranac, ali i riba, bez koje uglavnom ne mogu da proteknu ručak ili večera na Badnji dan.

pijani saran.jpg

Osim običaja kao što je unošenje Badnjaka i slično, svi mi se posebno potrudimo i da jela koja pripremimo budu ukusna.

A jedno od jela koje je poznato kao specijalitet kada je rečna riba u pitanju svakako je pijani šaran. Ukoliko ga do sada niste pravili, možda je ovo idealna prilika da to učinite, naravno uz pomoć naših uputstava. 

U nastavku vas čeka recept za pijanog šarana, kao predlog posnog jela za Badnji dan. 

Potrebno:

Oko 2,5 kg šarana u komadu

3,5 dcl bijelog vina

1 šolja bijelog pirinča

1 srednja glavica crnog luka

2 čena bijelog luka

Limun

Maslinovo ulje

Svjež list peršuna

So, biber

Priprema:

Očišćenog šarana posolite, te ga duboko nožem zasijecite cijelom dužinom, i onda u te proreze stavite kriške limuna. Nakon toga ga stavite u pleh na papir za pečenje, u rernu koju ste prethodno zagrijali na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta, dok šaran ne bude na pola pečen.

Za to vrijeme na malo ulja dinstajte sitno sjeckani crni luk, potom dodajte bijeli lik, pirinač, promiješajte, te nalijte jednom šoljom vode i jednom šoljom ulja. Na umjerenoj temperaturi ostavite da se krčka, dok skoro ne ispari tečnost.

Kada je riba na pola pečena, sa strane stavite pirinač, a ribu prelijte ostatkom vina, pa vratite da se ispeče do kraja, i zapeče onoliko koliko volite - više ili manje reš.

Ono što je bitno jeste da će riba spolja biti hrskava, a iznutra mekana i sočna. Služite uz krompir salatu.