Apsolutno svako želi da ima lijepu kožu lica bez nesavršenosti. Međutim, idealna koža lica nije svojstvena većini žena, a za to mogu da "zahvale" svojim lošim navikama.

lose navike za kozu.jpg

Ukoliko ste mislili da je put do lijepe kože samo pravilna njega, varate se. Pravilna njega jeste korak koji joj navjiše doprinosi, ali na nju najviše utiču navike koje svakodnevno obavljate ili pak ne obavljajte. A koje su to navike, saznajte u nastavku teksta.

1. Preskakanje čišćenja i hidratacije lica

Svakako da je redovno čišćenje i hidratacija navika koja u najvećoj mjeri pozitivno utiče na vašu kožu i samim tim izgled lica.

Ukoliko ovu naviku ne upražnjavate dva puta na dan ili je često potpuno preskačete, to će se naravno negativno odraziti na vašu kožu preko pojave akni i mitisera, pojačano lučenje sebuma, kao i u vidu isušivanja kože, što sigurno nikako ne želite.

Dnevna navika održavanja kože podrazumeva čišćenje kože dva puta na dan i nanošenje odgovarajućih preparata za njegu, takođe dva puta u toku dana.

2. Zaboravljate da skinete šminku

Ukoliko ne skidate šminku na pravilan način ili čak zaboravite da je skinete uveče pred spavanje, znajte da svojoj koži činite najgoru moguću stvar.

Šminka čini da koža brže stari, stoga je nije dobro nanositi svaki dan, a još manje spavati sa njom. Ova loša navika stvaraće vam na licu bore brže nego što očekujete i zato nikada nemojte zaboravljati da temeljno skinete svu šminku prije spavanja, ali ne vlažnim maramicama ili samo vodom, već određenim preparatima koji su tome namijenjeni.

Takođe, većina mejkap proizvoda zatvara pore što utiče na stvaranje dubinskih akni, tako da šminka ostavljena preko noći na licu može izazvati velike probleme.

3. Ne pijete dovoljno vode

Kako bi vaše lice bilo blistavo i sjajno neophodno je da pijete dovoljnu količinu vode. Voda takođe doprinosi i elastičnosti kože, stoga će uslijed dovoljnog unosa vode u vaš organizam, lice izgledati zdravo, a ne ispijeno. 

Prosječnu količinu vode koju treba da popijete u toku dana izračunaćete na sljedeći način: na 20kg tjelesne mase potrebno je unijeti 1l vode. Što znači da ukoliko imate 60kg morate popiti 3 litra vode na dan.

Dehidirana koža, a samim tim i lice nikada neće izgledati lijepo, zbog toga se trudite da u svoj organizam unosite što više vode.

4. Ne spavate dovoljno

San u velikoj mjeri utiče na izgled lica. Prvi znak neispavanosti ogleda se kroz tamne i velike podočnjake, zatim i kroz samu boju lica.

Manjak sna neće uticati samo na loš izgled kože već i na stanje čitavog tijela i rad mozga, zbog toga se potrudite da ležete i ustajete na vrijeme kako bi vaše lice ali i tijelo bilo odmorno i izgledalo dobro.

Po pravilu čovjek bi trebalo da spava osam sati, ali će i sa sedam biti odmoran.

5. Hranite se nepravilno

Hrana je takođe jedan od bitnih faktora za izgled kože lica. Ukoliko jedete nezdravu i masnu hranu, ta loša navika će se odmah ogledati i na vašem licu, prije svega u vidu pojačanog lučenja sebuma na problematičnoj T- zoni, a potom i  kroz akne i mitisere.

Pored toga šta jedete, morate voditi račina i koliko puta dnevno jedete. Neophodno je da vaš dnevni plan obroka obuhvata tri glavna obroka i dvije užine.

A kada je riječ o odabiru namirnica, gledajte da one budu zdrave i sirove, dok nikako nemojte konzumirati hranu koja je pripremana u dubinskom ulju, kao i majonez. 

Ukoliko je neka od loših navika koje smo pomenuli zastupljena i kod vas, potrudite se da je što prije ispravite kako bi poboljšale izgled svog lica.