Moramo priznati da nismo ostale imune na novogodišnje čarolije i da je cijeli MJTS tim uhvatila praznična groznica.

slane i slatke kuglice.jpg

Kao rezultat toga nastao je i ovonedjeljni video u kome je sva pažnja usmjerena na novogodišnju trpezu. Bile su veoma vrijedne i ovoga puta za vas pripremile čak dva preukusna recepta za slano i slatko predjelo, kao i nekoliko ideja za novogodišnje ukrašavanje trpeze.

Slane kuglice sa sirom i susamom biće idealne kao dodatak predjelu, dok će slatke kuglice sa keksom, bademima i čokoladom oduševiti sve prisutne.

Slane kuglice sa sirom i susamom:

Sastojci: 

500g feta sira

200g susama

pola čaše pavlake

maslinovo ulje

mljevena slatka paprika

laneno sjeme

origano.

Način pripreme:

U velikoj činiji izdrobite sir viljuškom. Potom dodajte 100g prepečenog susama, pavlaku, malo maslinovog ulja i kašiku mljevene slatke paprike.

Smjesu dobro izmješajte kako bi se svi sastojci sjedinili i ostavite je neko vrijeme u frižideru kako bi se stegla. Kada se smjesa stegne počnite praviti kuglice.

Svaku kuglicu uvaljajte u smjesu napravljenu od prepečenog susama, lanenog sjemena i origana. Ovu smjesu možete zamijeniti i nekim drugim začinima ili kuglice uvaljati samo u susam, u zavisnosti od vašeg ukusa. Kuglice potom ponovo vratite u frižider i servirajte hladne uz predjelo.

Slatke kuglice sa keksom i bademima

Sastojci:

300g mljevene plazme

100g margarina

100g prah šećera

1 banana

100g sjeckanih badema

100g bijele čokolade

100g crne čokolade

Neslani pistaći - za dekoraciju

Način pripreme:

U veliku činiju sipajte keks i dodajte mu prah šećer i sjeckane bademe. Suve sastojke dobro izmješajte pa im dodajte otopljeni margarin i izgnječenu bananu.

Smjesu dobro promiješajte, a kada ona postane kompaktna možete početi sa pravljenjem kuglica.

Kada od cijele smjese napravite kuglice, otopite čokoladu i počnite da dekorisanjem. Mi smo odlučile da kuglice prelivamo bijelom i crnom čokoladom, što ne mora biti slučaj i kod vas.

Kada kuglice prekrijete čokoladnom glazurom dekorišite ih uz pomoć badema i sjeckanih pistaća. Kada se čokolada stegne možete vašim gostima poslužiti ove preukusne kolačiće.

Detaljan način pripreme jela, kao i praznične dekoracije pogledajte u videu ispod!