Kurkuma je indijski začin koji je postao popularan širom svijeta. Postoji mnogo razloga da je uvrstite u svoju ishranu, a jedan od njih je što ona može da vam pomogne da dođete do željene kilaže.

kurkuma.jpg

Kurkuma je žuta kao sunce, ima specifičan ukus i miris, ali kada čujete kako djeluje na vaš organizam, sigurni smo da ćete je obožavati.

Kurkuma može da vam pomogne da smršate. Postoje razni načini za njenu upotrebu, a u narednim redovima ćemo vam objasniti kako možete da je upotrebljavate.

U svom izvornom stanju, ona podsjeća na đumbir, a vi ćete je vjerovatno kupiti u prahu.

Kurkuma u sebi ima vitamine B i C,  sadrži kalijum, natrijum, proteine, ugljene hidrate, omega 3 masne kiseline i linoleinsku kiselinu. Kurkumin, jedan od glavnih sastojaka ima sposobnost da spreči nagomilavanje masti u tijelu.

Kako koristiti kurkumu za mršavljenje?

Ono što je važno da znate jeste da treba da dozirate unos kurkume. Počnite sa malom količinom, pa je vremenom povećavajte, kako bi se vaš organizam navikao na nju. Za početak uzimajte 1/4 kašičice.

Kurkumu možete da dodajete u hranu koju inače jedete. To može biti i kuvana hrana, kao i pečeno meso. Ona se odlično slaže sa slanim jelima, pa možete da je kombinujete sa čim god želite. Nedjelju dana pokušajte da svakog dana dodajete kurkumu, a naredne nedjelje, povećajte dozu. 

Ukoliko pijete neku terapiju, posavjetujte se sa ljekarom da li vi uopšte možete da koristite kurkumu i koja doza bi bila u redu. 

Savjetuje sa da kurkumu upotrebljavate najviše za vrijeme ručka i večere. Dok vam se tijelo ne navikne na nju, ona može da stvara gorušicu, pa bi trebalo da je izbjegavate u jutarnjim časovima, bar prvog mjeseca.

Kurkuma može da razdrijedi krv, pa se ne preporučuje ljudima koji imaju problema sa srcem ili sa bubrezima.

Napici za mršavljenje od kurkume

1. Mlijeko i kurkuma

Pomiješajte malo kurkume sa svježim, toplim mlekom. Ova kombinacija podstiče mršavljanje! Ovaj napitak treba da pijete uveče, poslije večere, pred spavanje. Ako vam se ne sviđa ukus, dodajte malo cimeta, ali izbjegavajte šećer.

2. Kurkuma i med 

Kurkuma sa medom je tako moćna kombinacija! Osim što je izuzetno zdrava, može da utiče na razgradnju masnih naslaga u tijelu.

Potrebno vam je 100 grama meda, jedna kašika kurkume i malo bibera. Izmješajte sastojke i ostavite da stoji u frižideru.

Treba uzmiati jednu do dvije kašičice dnevno, kad god vam najviše odgovara. Kada vam se organizam navikne, možete je uzimati ujutru.

Ova kombinacija će ojačati vaš imuni sistem, pa eto još jednog razloga da je isprobate.

3. Kuruma i jogurt

Kurkuma i jogurt su idealni za jutarnje časove. Neka ovo bude dodatak vašem doručku. Malo kurkume pomiješate sa jogurtom i popijete.

Takođe, ako volite smutije ili sokove iz blendera, ubacite malo kurkume i pronađite svoj savršen ukus. Sa nekim voćem će vam se svidjeti, a sa nekim neće. Važno je da uskladite po svom ukusu.

Kada uvrstite kurkumu u svoju ishranu, učinićete uslugu svom organizmu. Ojačaćete imunitet i uspjećete da smršate.

Naravno, ishrana bi trebalo da bude zdrabija i izbalansirana, kako bi kurkuma mogla da djeluje pravilno.

Koristite je u malim količinama mjesec dana, pa napravite pauzu od dve nedjelje. Ona je idealna za zimski period kada smo više kod kuće i kada se manje bavimo fizičkim aktivnostima.