Ništa tako dobro ne može da zagrije organizam kao tanjir tople, svježe pripremljene čorbe. Uz dodatak začina i pravi izbor namirnica - čorba može da bude i preventiva i lijek kod prehlade.

paradajz corba.jpg

Paradajz čorba je nešto što bi na svakoj trpezi trebalo da se nađe, posebno u danima pred nama. Kombinacija paradajza i bosiljka je čarobna formula koja štiti od od bakterija i virusa.

Potrebno:

- glavica luka

- 2 šargarepe (manje, ili 1 veća)

- 2 krompira srednje veličine

- paradajz

- čen bijelog luka

-so

- bosiljak

- ruzmarin

- biber

- kašičica šećera 

- kašičica griza

- kašičica brašna

- ulje za prženje po želji (veoma malo)

-3 kašike maslinovog ulja.

Priprema:

Luk sitno isjeckajte, šargarepu i krompir izrendajte. Zagrijte veoma malo ulja, te dodajte prvo luk, kratko propržite, pa zatim dodajte šargarepu. Posolite i pobirite. Nakon minut-dva dodajte malo vode, tako da se smjesa dinsta.

Poklopite, ali povremeno promiješajte i dodajte ponovo malo vode kad prethodna količina ispari. Zatim svemu pridružite i rendani krompir, promiješajte ponovo i dodajte još malo vode.

Kada se luk ustakli, a ostalo povrće omekša - dodajte paradajz sos. Možete koristiti onaj iz tetrapaka, ili domaći paradajz iz flaše, ali onaj bez sjemenki. Zatim dodajte jednu kašičicu šećera i kašičicu bosiljka. Bosiljak bi bilo najbolje da koriste svjež, ali može i suvi.

Kada sos od paradajza proključa, dodajte ponovo malo vode, a za to vrijeme - razmutite brašno i griz sa malo vode (po želji dodajte i kašiku pavlake). Kada su se grumuljice razbile - dodajte pripremljenu, glatku smesu u čorbu - sve vrijeme je mješajući.

Za nekoliko minuta obrok je spreman. Na samom kraju dodajte ruzmarin i bijeli luk, a kada ringlu ugasite i posudu sklonite - dodajte i maslinovo ulje. Prilikom služenja dodajte još malo bosiljka i bibera po želji.

Sigurno ste primijetili da nismo nije navedena količina paradajz sosa - to morate sami da procijenite u zavisnosti koliku gustinu čorbe želite. A na kraju, u zavisnosti od vaših potreba i želja - sve druge sastojke prilagodite po vašem ukusu. Možete da dodate i drugo povrće i začine po ukusu.