Neodoljiva ferero roše torta idealna je kao desert koji će svi obožavati na svakoj slavskoj trpezi. Pored toga što je jako ukusna i sadrži sastojke koje svi obožavamo, ona je veoma brza i laka za pripremu. 

ferero rose torta.jpg

Fil se ne kuva, tako da domaćice koje imaju malo slobodnog vremena za spremanje poslastica mogu da odahnu, kao i one početnice u kuvanju jer za pripremu kore treba svega nekoliko sastojaka. 

A kada je ukus u pitanju, vjerujemo da ćete se na prvi pogled sastojaka koji u nju idu, zabrinuti oko velike količine slatkih proizvoda koji su sastavni dio torte, ali ne brinite se jer su ukus i količina namirnica veoma dobro izbalansirani, stoga torta neće biti preslatka.

Ukoliko smo vas zainteresovali ovim uvodom i već razmišljate kada bi ovu poslasticu mogli pripremiti, detaljna uputstva čekaju vas u našem novom videu.

Sastojci: 

Kora:

5 jaja

6 kašika šećera

2 kašike brašna

1 kesica praška za pecivo

2 kašike kakaa

230g mljevenih lješnika

Fil:

200g putera

200g čokolade za kuvanje

7 kašika nutele

130g oblande

Dekoracija:

1 pakovanje ferrero roše kuglica

100g čokolade za kuvanje

70g sjeckanih lješnika

Način pripreme:

Priprema kore: U veliku činiju ulupajte jaja i dodajte šećer. Potom smjesu mutite mikserom u istom smjeru, sve dok smjesa ne naraste bar duplo. Što više naraste, to bolje.

Zatim u zasebnoj činiji prosijte kakao, brašno i prašak za pecivo, koje ste prethodno pomiješali. Bitno je da u suvim sastojcima nema grumuljica, kako bi vam kora bila glatka i lijepe teksture.

Kada ste sve prosijali, dodajte suve sastojke, polako, kašiku po kašiku, i sitno sjeckane lješnike u umućena jaja, potom sve dobro izmješajte. Vodite računa da prilikom miješanja, uvijek idete u istom pravcu, preklapajući suve sastojke sa smjesom sa jajima. Na taj način, bjelanca u smjesi neće splasnuti i kora će vam biti vazdušastija.

Okrugli pleh obložite pek papirom i premažite puterom sa svih strana. Pleh koji smo mi koristile u prečniku iznosi 23 centimetra.Sipajte smjesu u pleh, i pecite 40-ak minuta na 180 stepeni.

Priprema fila:  Dok se kora peče, iskoristite to vrijeme za spremanje fila za tortu. Istopite čokoladu na pari. Sačekajte da se dobro prohladi i  potom dodajte puter koji je prethodno stajao na sobnoj temperaturi i nutelu.

Dobro izmješajte sve, dok ne postane kremast. Ukoliko vam je fil tečnije teksture stavite ga na određeno vrijeme u frižider kako bi se malo stegao. 

Filovanje torte: Kada se kora malo prohladi, veoma pažljivo i blago zasjecite obode, a zatim koncem isjecite tri jednaka sloja kore. Ova metoda sječenja koncem je veoma praktična, jer ćete tako mnogo preciznije i lakše isjeći koru na tri potrebna dijela.

Prvu koru stavite na željeno postolje i dodajte fil. Kada stavite jedan red fila preko njega pospite izdrobljene oblande. Zatim stavite drugu koru i ponavljajte postupak dok ne istrošite materijal. Ostavite malo fila i za ivice torte.

Dekoracija: Krupno sjeckane lješnike zalijepite po obodima torte. Zatim, čokoladnu glazuru pospite na same ivice torte, tako da vam se sliva po koja kapljica i sa strane. Dodajte još malo izdrobljene oblande preko čokoladne glazure, a zatim poređajte ferero kuglice, tako da formiraju vijenac.