Priroda ima toliko toga da nam ponudi, praktično sve što nam je potrebno - kako za zdravlje tako i za ljepotu. Ljekovito bilje, eterična ulja, tinkture, domaće kreme...sva ova bogatstva treba da uvrstimo u upotrebu i uživamo u blagodetima prirode. 

ulje od nevena.jpg

Moćan sastojak koji je šampion nad šampionima kada je njega kože u pitanju jeste ulje od nevena. Ovo diskretno, a tako moćno ulje dobija se iz latica cvijeta nevena.

Neven ćete prepoznati po jarko obojenim, narandžastim ili crvenim laticama, a jaka boja potiče od flavonoida, grupe jedinjenja koji osim što cvjetovima daju boju, ujedno djeluju kao antioksidanti.

Neven je jedina biljka koja je preživjela najveću nuklearnu katastrofu u istoriji, Černobilj. Ovaj podatak može biti dovoljan da shvatimo koliku moć neven ima.

Neven se često koristi u kremama i kozmetičkim preparatima, a nije ni čudo jer njegovo dejstvo je veoma jako. Ova biljka korisna je za liječenje akni, opekotina kože, rozacea, ekcema, smanjuje zapaljene kože i umiruje iritiranu kožu.

Sprečava prevremeno starenje

Suva koža pored toga što ne izgleda atraktivno, može dovesti do prevremenog starenja. Neven sa svojim restorativnim svojstvima duboko hidrira kožu, obnavlja oštećenu kožu i čini je mlađom.

U stvari, ulje nevena je dovoljno sigurno da se koristi i u području oko očiju. Vitamin A je poznat antiejdž vitamin i antioksidant, a neven obiluje ovim vitaminom.

Sprečava nastanak akni

Antibakterijska svojstva nevena pomažu u čišćenju bakterija u porama kože i samim tim se sprečava nastanak akni i iritacije kože.

Takođe, ekstrakt ove biljke je astringent koji pomaže u održavanju normalnog nivoa sebuma, i ima umirujuće osobine.

Smanjuje vidljivost ožiljaka

Bilo da se radi o ožiljcima koji su nastali kao posljedica ranije pojave akni, ili nekih drugih agresinih djelovanja na kožu - nevenovo ulje može u velikoj mjeri pomoći da se tkivo obnovi i regeneriše.

Za dublje ožiljke možda će biti potrebna agresivnija terapija od nevenovog ulja, pa se posavjetujte sa svojim ljekarom.

Hidratacija kože

Ulje nevena ima mogućnost prodiranja u dublje slojeve kože dopremajući hranljive materije i time podstiče ćelije da se hidriraju. Koža je nakon tretmana nevenovim uljem vidljivo elastičnija, zdravija i boljeg tonusa.

Ulje za masažu (lica)

Odlična blagotvorna dejstva ovog ulja pogoduju da se ono koristi za masažu, kako lica tako i tijela. Ovo ulje će vašu kožu učiniti mekom i nježnom, a ujedno će joj pružiti i hranljive sastojke koje koža tokom masaže apsorbuje u većoj mjeri nego kada se preparat samo nanese i ostavi da djeluje.

Pored primjene u njezi kože, ulje od nevena se koristi i u razne druge svrhe zbog svojih ljekovitih svojstava.

Za neven se vjeruje da potpomaže ojačavanje organizma, ublažava grčeve i zatvor, izaziva znojenje i na taj način ubrzava oslobađanje toksina, a pomaže čak i kod osipa kod beba.

Povoljno djeluje kod proširenih vena i ispucalih kapilara.

Pored ulja, neven se koristi i u vidu kreme, čaja i ulazi u sastav raznih tinktura.

Dakle, ulje od nevena pogodno je za sve tipove kože i pomaže da se uspostavi zdravlje kako površinskog dijela tako i dubljih slojeva. Na tržištu se mogu pronaći brojni preparati kreme na bazi nevena i nevenog ulja, samo obratite pažnju pri kupovini, i uvjerite se da je krema prirodna i da sadži što više prirodnih sastojaka.