Radnim danima naša koža lica trpi razne uticaje - pod šminkom je često, prašina i smog dok užurbano idemo gradskim ulicama dodatno opterećuju pore, stres i umor ostavljaju svoje tragove.

blistava koza lica.jpg

Vikend je vrijeme kada bi trebalo svojoj koži da posvetimo malo pažnje i pomognemo joj da u boljem izdanju sačeka novi ponedjeljak. 

U nastavku teksta ispratite tri koraka koji vode do blistave i svježe kože lica.

1. Naparite lice

U veću, širu a pliću posudu (šerpu), nalijte vodu, prokuvajte, a onda dodajte morsku so i čaj. Čaj koji možete da koristite je kamilica, žalfija ili bosiljak (svjež ili osušen).

Poklopite posudu i sačekajte 15-ak minuta.

Zatim posudu otklopite i pustite još nekoliko trenutaka da se prohladi, ali ne previše. Na lice nanesite neku masniju kremu, sjedite i lice postavite iznad posude, a onda preko glave prebacite čist peškir, kako bi para odradila svoje.

Dišite lagano, udah na nos, izdah na usta. Ostanite tako 10-15 minuta, vodeći računa o tome da tečnost nije previše vruća. Odaljite lice od površine tople vode onoliko koliko je potrebno, zavisi kakva je posuda i koliko je voda topla.

2. Očistite pore 

Kada ste prethodni korak odradili, peškirom uklonite sloj kreme i vlage, tako što ćete laganim pokretima masirati lice. Eventualno, možete i posebno neki piling da odradite. 

3. Ohladite i zategnite proširene pore

Pore su se proširile, krema i para su uradile svoje, nečistoća je uklonjena - sada je vrijeme za sužavanje pora.

Prvo se umijte hladnom vodom, pljuskajući vodom minut-dva, a zatim na lice nanesite neku hladnu masku ili jednostavno izmasirajte lice kockicom leda.

Ako se odlučite za masku, možete je napraviti od krastavaca i kefira.

Ogulite krastavac pa ga presjecite na pola. Prvu polovinu izrendajte, a drugu isjecite na kolutove. Izrendanu polovinu izgnječite viljuškom, a zatim odvojite u jedan sud vodicu koja se izdvojila.

Potrebna vam je jedna kašika tog soka, koju ćete pomiješati sa dvije kašike kefira. Dobijenu smjesu nanesite na čisto lice, a zatim poređajte preostale kolutove preko.

Dva koluta obavezno stavite na zatvorene oči. Ostavite da odstoji 10-15 minuta i isperite hladnom vodom. Poželjno je da oba sastojka budu hladna za što bolji efekat. 

Nakon ova tri koraka, ostavite lice tako bar jedno sat vremena, nemojte odmah nanositi nikakavu kremu, već pustite kožu da diše. Za to vrijeme, potrudite se da odmorite i dodatno kožu lica počastite relaksacijom.