Ukoliko ste ljubitelj Grčke i volite da putujete u ovu zemlju, onda pretpostavljamo da niste odoljeli da probate i neke od njihovih specijaliteta.

portokalopita.jpg

Pritom ne mislimo samo na slana jela, poput musake i girosa, koja su nam svima poznata, već i na njihove kolače, za koje je malo reći da mame svojim ukusom.

Jedan od tradicionalnih, koji sigurno možete naći u svakoj grčkoj poslastičarnici je i portokalopita, ili u prevodu pita sa pomorandžom. Sočan i preukusan kolač koji se lako pravi.

Arecept za portokalopitu - grčki slatkiš sa pomorandžom ćete pronaći u nastavku. 

Sastojci:

400 g kora za pitu

4 jaja

100 g šećera

400 g grčkog jogurta

250 ml ulja

4 supene kašike rendane pomorandžine kore

Kafena kašika ekstrakta vanile

20 g praška za pecivo

Sirup:

300 g šećera

250 ml soka od cijeđene pomorandže

500 ml vode

1 pomorandža isječena na kolutove

Priprema:

Sve kore za pitu ručno usitnite na sitne komadiće - ne veće od jedan do dva centimetra. Potom u jednoj činiji umutite jaja sa šećerom, povećavajući brzinu miksera, i postepeno dodajući šećer. Kada se to dobro umuti, onda dodajte u smjesu i grčki jogurt, kao i ulje - ostavite malo za premazivanje pleha.

Nakon toga ubacite i ostale sastojke - pomorandžinu koru, prašak za pecivo i vanilu, i ručno to promiešajte da se dobro sjedini. Na kraju dodajte iscjepkane kore i još jednom sve dobro promiješajte. Primjetićete kako će se kore odmah lijepo natopiti u smjesi.

Podmažite pleh standardne veličine, i ubacite kolač u rernu koju ste zagrijali na 180 stepeni, pa pecite oko 45 minuta, u zavisnosti od jačine rerne. Kolač treba lijepo da porumeni, ali ne da se presuši. Upotrebite trik sa čačkalicom.

Sirup pravite tako što u jednu posudu stavite sok od pomorandže, vodu i šećer i ostavite da proključa. Kuvajte na slabijoj vatri još oko tri minuta, sklonite, pa dodajte isječenu pomorandžu na kolutove.

Sirup sipate polako i ravnomjerno preko kolača koji se već prohladio. Idealno bi bilo da odstoji nekoliko sati prije služenja kako bi bio sočniji.