Tjestenine su uvijek dobar izbor kada uz malo truda želite da napravite kompletno jelo koje je brzo gotovo.

makaroni sa pecurkama.jpg

Danas na tržištu mogu da se nađu razne tjestenine, različite po obliku, sastavu i boji. Po ukusu i želji izaberite one koje vi najviše volite, a u nastavku teksta pronađite recept za kremasti sos od pečuraka i karija koji se brzo sprema, a ukus je neodoljiv.

Tjesteninu kuvajte paralelno dok spremate sos, i nikako u vodu nemojte dodavati ulje jer se onda ona neće lijepo sjediniti sa sosom.

Potrebno:

pakovanje šampinjona

1 ili 2 glavice crvenog luka

1 šargarepa

2 čaše pavlake ( preporučujemo 12% mliječne masti)

1 supena kašika brašna

kari 

peršunov list

origano

biber

so

ulje.

Priprema:

Izrendanu šargarepu propržite kratko na zagrijanom ulju uz miješanje, posolite i pobirete, zatim dodajte malo vode, poklopite i ostavite da se dinsta minut, dva.

Zatim dodajte luk isjeckan na kriške, dinstajte kratko dok luk ne počne da se karamelizuje, a potom dodajte pečurke sjeckane na veće kockice.

Dinstajte dok voda koju su pečurke pustile ne ispari, pa dodajte kari. Dvije kašike pavlake izdvojite sa strane i pomiješajte sa malo vode i kašikom brašna (dobro razmutite), a preostalu količinu dodajte u tiganj.

Miješajte dok se sve lijepo ne sjedini i zagrije, zatim dodajte razmućeno brašno uz lagano miješanje. Nekoliko minuta tako kuvajte pa dodajte peršun i origano - i sos je gotov.

Dodajte u tiganj skuvanu i procijeđenu tjesteninu.