Doba je godine kada se zimnica uveliko ostavlja. Spremaju se zalihe za zimski period kada povrća ne bude u baštama i na tezgama pijačnih prodavaca.

Paradajz.jpg

Svako malo iz komšijskih kuhinja dopire miris poznatih i voljenih zimnica. Peku se paprike za ajvar i pinđur, dok se paradajz melje ili kuva, te konzervira u flaše.

Priprema ovih zimnica jeste zahtjevna, ali kada na red dođe konzumacija - shvatimo da vrijedi svakog truda i vremena.

Ali, postoje i neki mnogo lakši načini za čuvanje paradajza - ne zahtjevaju ni puno vremena ni truda, samo malo dobre volje.

Paradajz je bogat hranljivim materijama i antioksidansima koji štite organizam od štetnih uticaja. Svježa povrćka sadrži veći procenat svih korisnih stvari, dok se terničkom obradom neka svojstva gube - mada je i takav odličan član svake trpeze.

Ako ste u gužvi i obavezama - značiće vam ova dva savjeta o čuvanju paradajza za zimu:

1. Paradajz iz zamrzivača

Potrebno:

Paradajz 

- začini po želji.

Priprema

Operite plodove, te ih zarežite nožem u obliku krsta sa one strane gdje nema peteljka. Ne treba da presječete čitav paradajz, već samo kožicu.

Veći sud napunite vodom i zagrijte do ključanja, sklonite posudu sa vatre i dodajte paradajz, ali samo na par minuta. Potom ga izvadite iz vode i ostavite da se malo prohladi, a zatim odstranite ljusku. 

Ova teknika omogućava da se ljuska veoma lako otkoni.

Zatim, oljušten i očišćen od tvrdih dijelova, izrezati na kocke (manje ili veće), a kada se lijepo ohladi - ređati komade paradajza u kese za zamrzivač, dodati začine po želji i zalediti. 

2. Sušeni paradajz

Potrebno

- Paradajz

- maslinovo ulje

- svjež ili sušeni bosiljak 

- peršun

- bijeli luk

- so

- šećer

(po izboru i origano ili ruzmarin)

Priprema: 

Paradajz operite i isjecite na kolutove. Pripremite pleh i papir za pečenje, poređaje kolutiće tako da se ne preklapaju. Dodati preko toga malo maslinog ulja, šećera, so, bosiljak i peršun, a zatim ubacite u rernu na 100 stepeni oko dva sata.

Kada je gotov, dehidriran - paradajz ređati u tegle, staviti maslinovo ulje, bijeli luk i začine, red kolutića, red ulja i tako dok tegla ne bude puna, a ulje prekrilo čitav sadržaj.  Teglu dobro zatvoriti i čuvati na hladnom i tamnom mjestu (frižider), ili u hladanom podrumu.

Rok ovako spremljenog paradajza je oko šest mjeseci.