Patnja je bol koji traje. Patnja dođe iznenada, uhvati čovjeka nespremnog. Desi vam se nesreća, umre neko drag,i zgubite prijatelje, napusti vas ljubav, pomete vas neka nevolja i izbaci iz matice života kojom ste do tada plivali. Skrene vas na brazake, ne prilagodite se novom vremenu, novom izazovu, stanete neodlučni, izgubte život koji ste imali.

IMG_20190907_3116.jpg

I onda eto nje.

Počne svoj ritualni ples oko čovjeka, sužava krugove dok ga ne uvuče u sopstvenu osu kretanja, zajedno se vrti s njima u spirali samrtne opasnosti i okrutnog samokažnjavanja.

Patnja zamuti pamet, ojadi dušu, svojom kiselinom nagrize čak i zlatno srce. Zaslijepi oči, otupi svaka čula. Ne osjećate miris cvijeća, ukus hrane. Otjera vam prijatelje iz kuće,rastavi od bliskih. Patnja oduzme nadu, donese strah. Ukrade san, zamrači sunce, gospodari u vječitom mraku vaše svijesti. Patnja je okrutan gospodar, ne dozvoljava druga osjećanja. Broji vam suze kao što škrtac broji novce, ne da ih mnogo. Plaši se da ih ih vaše suze mogle otjerarti, sprati tugi, pročistiti dušu.

Patnja je dugotrajna kazna na koji ljudi najčešće nesvjesno sami sebe osude jer nemaju volju u sebe, plaše se satjerani u kut sopstvene osame i jada. Zatvorenih očiju posvete se bolu, odustanu od borbe.

Tu je patnja pobijedila. Patnja je bol, ali patnja postoji samo dok je čovjek ne prepozna,  nađe u njoj razloge nesreće.

Herman Hese kaže da patnja zadaje bol samo zato što se čovjek boji. Proganja te zato što bježiš od nje. Da bi se od nje odbranio, upućuje pisac Sidarte, moraš voljeti svoju patnju, jer mržnja koju osjećaš prema njoj je to što ti stvara bol.

Eshil je pisao da se mudrost može osvojiti samo patnjom. Jedna italijanska poslovica podsjeća da sjećanje na patnju udvostručuje sreću.

Hrišćanska teološka filozofija upućuje vjernike da prihvate svoju patnju u ime ljubavi prema Tvorcu. U budizmu je patnja sustinski pojam filozofije i psihologije. Buda patnju tumači riječima - Rođenje, starost, bolest i smrt su patnja, razdvojenost od prijatnog je patnja, zduženost s neprijatnim je patnja.

Patnja se plaši borbe. Ona ja razbojnik koji zaskoči čovjeka, uvijek treba neku prednost jer u poštenoj borbi nikada neće pobijediti. Ko brže prepozna patnju u sebi, jasno odredi odakle dolazi, šta joj je cilj, lakše će je pobijediti. Patnju ne treba odbijati, treba je nadvladati kroz prepoznavanje. Život nijje patnja, život je borba, najviše zato da ne bismo patili. Ne plašite se patnje kada vas skoli. Ne treba vam niko da je otjerate.