Stigao je jutros petak, 6. septembar 2019. godine. Negdje siv, negdje sunčan. Nama je dan, nekome je veče. Negdje sunce izlazi, negdje zalazi. Tako vam je to na ovoj planeti koja se okreće kao ringišpil s kojeg nema silaska.

Sunce cvijece.jpg

Ovaj dan je jedini petak, 6. septembra 2019. godine koji ćete imati u životu. Niste ga imali prije, nećete ga imati poslije. Samo danas i nikada više. Već to bi bilo sasvim dovoljno da vam odagna san iz očiju, napuni dušu i obodri srce. Vama je to malo,spremni ste da potrošite ovaj petak bezumno, brzo i u korist sopstvene štete.

Vama ovaj jedinstveni petak u istoriji ne znači ništa. Običan dan. Još se pitate šta vam je. I dalje ne znate kako vam je. Ako ne znate šta i kako vam je, jadno vam je. Ako ne znate otkuda vam to što vam je, otuda vam je. Ako ne znate gdje vam je ići, nigdje nećete stići. Niste krivi gdje ste ali što ne znate šta vam je, otkuda vam to i gdje ići nema drugo krivca. Ako imate deset godina, govorite po rođenju četiri jezika i na svakom se isto kaže - volim samo svoj narod.

Učite njemački, trebaće vam. Bolje da vi odete tamo nego da oni ponovo dođu kod nas. Ili bi to ovaj put možda bilo spas. Ako imate dvadeset godina, onda ste u redu pred ambasadom. Druženje u redu će vas zbližiti. Lijepo je imate prijatelje s kojima ćete zajedno proći kroz dramatične dane privikavanje na novu zemlju.

Ako imate trideset godina, čestitam. Vi ste prva generacija u cijelosti vaspitavana na patološkim lažima i mitovima. Vama je sve jasno, vi se ne dvoumite. Formula vašeg poimanja društva i istorije je prosta.

Postoje samo četnici, ustaše i balije. Naravno, vi ste i žrtva i pobjednik. Ako imate četrdeset godina, za prvih dvadeset ste amnestirani. Ostalo je vaša krivica. Plaćate danak slijepom vjerovanju u one koji vam stalno kradu nadu i zaključavaju budućnost. Ako imate pedeset godina, taman ste bili dovoljno mladi i glupi kada je trebalo.

Pucalo se, ubijalo, uništavalo, niko nije bio jači od vas i vaših najboljih drugova - mržnje i kalašnjikova. Ako imate šezdeset i više godina, nemate nikakva prava. To šta vam je, od vas vam je. Bez vas ludila ne bi bilo, iz vaše glave je sve poteklo, s vama se na žalost neće završiti.

I dalje ste prvi na izborima da ne bi ko slučajno poranio i ispravio vaše greške kada ste uvodili demokratiju u kojoj se gladuje i ratuje. Vas niko ne treba. Neće vas ovdje, vani vas ne zovu. Vama ni ovaj petak ne treba. Vi ste upropastili toliko dana i godina da slobodno možete proćerdati ovaj petak, 6. septembar 2019. Eto,to nam je !