Sutlijaš, ili kako ga mnogi zovu puding od pirinča, asocijacija je na one poslastice koje nas podsjećaju na djetinjstvo, i koje su brzo gotove.

sutlijas.jpg

Originalno se smatra tipično balkanskim desertom, i to sa turskim porijeklom, a tri osnovna sastojka su pirinač, šećer i mlijeko.

Takođe, sutlijaš je poznat i u zemljama Sjeverne i Zapadne Evrope, na primjer u Skandinaviji se tradicionalno služi za Novu godinu i Božić, najčešće sa dodatkom cimeta, kao i orašastih plodova.

Svakako, što se tih detalja tiče, izbor je na vama. A mi vam predstavljamo varijantu sutlijaša kome ćete teško odoljeti, i koji ćete sigurno rado spremati.

Sastojci:

500 ml mlijeka

300 ml slatke pavlake

110 g pirinča dugog zrna

70 g šećera

Cimet

2 kafene kašike vanila ekstrakta

2 žumanca.

Priprema:

U šerpu stavite mlijeko, pa dodajte slatku pavlaku, šećer, vanila ekstrakt, sve to dobro promiješajte, pa na kraju dodajte i pirinač.

Potom stavite na umjerenu vatru da se kuva. Kada proključa, smanjiti da blago krčka, sve dok pirinač ne bude gotov - mekan, ali ne i previše raskuvan.

Smjesa sa mlijekom će svakako biti gušća. Preporuka je i da često miješate sutlijaš dok se kuva kako se ne bi zalijepio za dno šerpe.

Kada je sutlijaš odstojao 15-ak minuta stavite ga u vatrostalnu činiju, pa preko njega prelijte dva žumanca koja ste prethodno umutili zajedno sa malo cimeta, i vrlo malo šećera.

Neka se sve to zapeče u rerni na 180 stepeni dok ne dobije braon-zlatnu boju. 

Zapečeni sutlijaš možete služiti topao, ili kada se prohladi.