Ukoliko vam je potreban kolač za neku specijalnu priliku ili jednostavno volite kolače kakva god da je prilika, ali ne želite da palite rernu tokom ovih tropskih vrućina, kolač sa sladoledom je pravi desert za vas.

oreo sladoled.jpg

Ne zahtijeva mnogo umijeća u kuhinji, a pruža izvanredan ukus i osvježenje.

Priprema ovog kolača je jednostavna, ali zahtijeva dosta vremena.

Sastojci:

Duplo pakovanje oreo keksa

Četvrtina šolje otopljenog putera

3.000 ml sladoleda - odnosno približno dva pakovanja sladoleda u kutiji 

Glazura od čokolade

Šlag

Količina svih sastojaka je podložna promjenama, jer zavisi od veličine suda u kome ćete praviti kolač, kao i od ličnih preferencija – sami birate debljinu slojeva.

Prvi sloj je kora. Koru pravite od izmrvljenog oreo keksa i putera. Potrebno je oko četvrtine šoljice putera. Izmješajte sastojke i utapkajte ih u dublju posudu. Nemojte potrošiti sav oreo keks, biće vam potreban za posipanje na samom kraju.

Preko kore razmažite sladoled koji je neko vrijeme bio na sobnoj temperaturi. Ukoliko sladoled izvadite direktno iz zamrzivača, nećete moći dobro da ga razmažete. Nakon sladoleda, posudu stavite u zamrzivač na dva sata.

Kada kolač izvadite iz zamrzivača prelijte ga glazurom od čokolade. Vratite u zamrzivač na još sat vremena.

Posljednji koraci su šlag i izmrvljeni keks. Dodajte svježe umućen šlag i pospite izmrvljenim keksom. Kolač bi trebalo da odstoji bar dva sata u zamrzivaču.

Prije posluživanja, kolač izvadite i držite na sobnoj temperaturi petnaestak minuta. Na ovaj način ćete ga lakše isjeći. Preporuka je da desert pojedete u roku od pet dana.

Zvijezda ovog kolača je sladoled. Možete se igrati ukusima i praviti različite kombinacije. Umjesto oreo keksa, na šlag možete dodati i mrvljene lješnike ili bademe. Umjesto glazure, možete narendati čokoladu u debljem sloju.

Mogućnosti je bezbroj, a na vama je da odaberete svoju omiljenu kombinaciju.