Kada je njega kože lica u pitanju, čini nam se da je to bjuti tema broj jedan. I zaista, svima nam je ljepota lica nekako na prvom mjestu.

probiotici u njezi lica.jpg

To prije svega znači kožu lica koja je njegovana, hidrirana, jedra, baršunasta, kao i mladolikog izgleda.

Kako bismo sve to ostvarili potrebno je da znamo šta je našoj koži potrebno - koji su sastojci hranljivi, neophodni, kada je važno da krenemo sa anti-ejdž njegom. Tako, na primjer, znamo da je koži u tridestima prijeko potreban kolagen, da je važno da noćna krema takođe u njezi kože 30+ sadrži retinol.

Ovog puta pričaćemo o značaju probiotika u njezi lica - koja je njihova funkcija, šta to podrazumijeva, i da li je to bjuti trend koji nam može dati željene rezultate kada je konačan efekat u pitanju.

O probioticima se često govori. Ipak, ne toliko u kontekstu njege kože lica, već prije svega u vezi sa zdravljem sistema za varenje, čije zdravlje se dosta pospješuje ukoliko uzimamo probiotike bilo u okviru određenih namirnica poput jogurta, ili pak u vidu suplemenata.

Ovog puta pominjemo probiotike na drugačiji način - kao bjuti trend u njezi kože lica, koji je postao vrlo zastupljen, i definitivno ne bez razloga. Naime, sve veći broj kozmetičkih preparata,  dizajniran je na temelju formula u kojima je glavni sastojak upravo probiotik.

Kako to probiotici djeluju na našu kožu? Dermatolozi ističu da te dobre bakterije i na kožu imaju fantastičan uticaj, baš kao na probavni sistem. 

Evo kako je to najlakše objasniti. Naša koža ima svoju prirodnu floru, od koje zavisi koliko će biti otporna na različite spoljne uticaje i na slobodne radikale - od UV zračenja do prljavšine i smoga. Često naša koža u tom smislu bude iziritirana, sklona upalnim procesima, ili dehidriranog izgleda.

Dakle, potrebno je osnažiti njenu barijeru, to jest floru koju smo pomenuli, i to je upravo uloga probiotika u njezi. Dakle, probiotici održavaju zdravu bakterijsku ravnotežu, i kožu čine zdravijom. Probiotik sprečava loše mikroorganizme da se aktiviraju, i tako sprečavaju razne upalne procese.

Kome su kreme sa probioticima najprije namijenjene? Prvo, mogu da ih koriste svi, bez obzira na to koji je tip kože u pitanju, a posebno su važni u slučaju osjetljive kože lica, odnosno problematične, sklone bubuljicama i aknama.