Prvobitno tipičan za arapsku kuhunju, ovaj ukusima bogat namaz od leblebija, koji ne samo da je jako zdrava opcija za našu ishranu, već je i pravi užitak za naša nepca, osvojio je srca mnogih sladokusaca.

humus.jpg

Leblebija je čudotvorna biljka mahunarka koja je bogata proteinima, vlaknima i vitaminima i definitivno je zaslužila da je uvrstimo u jelovnik.

Humus je u tom smislu najbolji izbor, a pošto u sebi sadrži isključivo namirnice biljnog porijekla, odlično se uklapa i u vrijeme posta.

Potrebni sastojci:

300 grama leblebija, koje ste prethodno veče potopili u vodu (ili koristite leblebije u konzervi koje se ne potapaju)

Bijeli luk - 1, 2 ili 3 čena, u zavisnosti od vašeg ukusa

100 ml maslinovog ulja

1 limun - cijeđeni sok

So

2 supene kašike tahinija (pasta od susama, koju možete kupiti u bilo kojoj prodavnici zdrave hrane)

List od peršuna

Priprema

Leblebije izvadite iz vode u kojoj su stajale, isperite ih, potom ih kuvajte u novoj vodi do sat vremena, i ubacite unutra kašičicu sode bikarbone (moguće je da će vrijeme kuvanja biti i znatno kraće, u zavisnosti od toga koliko su leblebije mekane). Ako želite da skratite vrijeme pripreme, koristite one iz konzerve, koje ne moraju da se kuvaju. 

Dakle, ukoliko ste ih kuvali, tanka ljuspica će se odvojiti od zrna, nju sklonite u stranu, a leblebije stavite u blender (ne odjednom, već dodavajte postepeno), i dobro ih sameljite sve dok ne dobijete kompaktnu kremastu strukturu.

Potom polako ubacite i preostale sastojke - pastu od susama, maslinovo ulje (ne sve već 70 ml), so i izgnječeni bijeli luk, i sve ih sjedinite u blenderu.

Humus stavite u dublju posudu i ukrasite ga preostalim maslinovim uljem, listom od peršuna i po želji pospite malo aleve paprike. 

Vaš kremasti humus namaz je spreman za posluženje. Odlično će se slagati sa, na primjer, integralnim hljebom, a možete ga poslužiti i kao prilog drugim jelima.