Kako zadržati mladoliki izgled - vječna tema prije svega pripadnica nježnijeg pola, naročito u današnje vrijeme kada su nam sa jedne strane na raspolaganju raznoliki bjuti i anti-ejdž tretmani, ali i kada se sa druge strane i te kako potencira fizički izgled.

bore na licu.jpg

I zaista nema ničeg lošeg u tome da se trudimo da odložimo i usporimo pojavu bora, naravno, sve dok to znači da ostajemo u granicama svog prirodnog izgleda i prirodne ljepote.

Međutim, ono što često zanemarujemo jeste da se taj anti-ejdž efekat ne tiče samo spoljašnje estetike, već da dolazi i iznutra - po pitanju našeg unutrašnjeg osjećaja zadovoljstva ali i stanja našeg organizma u pogledu zdravlja.

A kako znamo da su hormoni ključni regulatori svih fizioloških procesa u organizmu, evo koji su to hormoni koji kod žena utiču na ubrzano starenje.

Estrogen

Estrogen je hormon koji između ostalog stimuliše naše ćelije da proizvode kolagen i elastin, koji su zaslužni za vezivno tkivo, odnosno za izgled jedre i zategnute kože bez bora. Kada pada nivo estrogena, smanjuje se i produkcija kolagena, što se znatno odrazi i na izgled prije svega naše kože lica, vrata, dekoltea. 

Na nivo estrogena je moguće uticati i pomoću ishrane - treba jesti što više žitarica punog zrna, vlakana i svježeg voća i povrća, a kako naučnici tvrde - treba ograničiti unos mesa.

Hormon rasta

U pitanju je somatotropin.Postoje određena životna doba kada hormon rasta krene da opada, što jeste normalno. Tada se pojačava taloženje masti, zadržava se voda u organizmu, pa tada govorimo i o celulitu, a takođe i bore postaju vidljivije, dok mišići postaju slabiji.

Na primjer, neke holivudske zvijezde odlaze na tretmane koji podrazumijevaju ubrizgavanje ovog hormona. 

Šta utiče pozitivno stimulišući somatotropin? Fizička aktivnost i recimo dolazak u saunu.

DHEA

U pitanju je hormon poznat po tome što ima anti-ejdž efekat. Trik je u tome što ga naš organizam proizvodi samo do 30 godine, nakon čega koža gubi elastičnost.

Kako na to možete da utičete? Uključite što više zdravih masti u ishranu, jer se DHEA iz njih sintetiše. Takođe se savjetuje i proteinski doručak.

Melatonin

Jedan od ključnih hormona zaslužnih za naše normalno funkcionisanje. Melatonin reguliše naš dnevni ritam. Ujedno obavještava organizam kada je vrijeme za san i za odmor. Tada se upravo i regeneriše naš organizam i ćelije kože.

Manjak melatonina znači i pojavu bora i prevremeno starenje, pojavu pjega i hiperpigmentacije, kao i gubitak kose. 

I ovdje je ključna ishrana - namirnice koje obiluju ovim hormonom su banane, paradajz, riža, kukuruz. Sa druge strane alkohol, kofein i cigarete čine suprotno - smanjuju produkciju melatonina. 

Kortizol

Znamo da je kortizol hormon stresa, te njegovo prekomjerno lučenje sigurno vodi do ubrzanog starenja. Zapravo, to će se manifestovati na različite načine, u zavisnosti od tipa kože - može biti u pitanju suv i dehidriran izgled kože, ali i pojava akni, ili pak tamnih fleka.

Nivo kortizola se redukuje zajedno sa nivoom stresa kome smo izloženi što nije uvijek jednostavno, ali na tome treba raditi. 

Insulin

Insulin podiže nivo glukoze u krvi, i kad god se to otme kontroli, svakako se javljaju posljedice i po pitanju našeg izgleda i kože - pojava bora i naglo opuštanje kože.

Ono što je potrebno da učinite ukoliko vam je šećer povišen jeste da odmah konsultujete ljekara. Takođe, korišćenje kozmetičkih preparata sa retinoidima - vitamin A i njegovi derivati, će imati pozitivan uticaj produkciju kolagena.

Vjerujemo da su vam ove informacije i te kako značile. Naš je savjet da osim one spoljne njege ne zaboravite na sve ostalo što takođe utiče, i to presudno, na to kako izgledamo to jest koliko smo mladoliki.