Mi posebno volimo da isprobavamo specijalitete, i slane i slatke, sa različitih meridijana, njihove jedinstvne ukuse, koji sa sobom čini nam se, donose i priču i osobenosti zemalja u kojima su poznati.

curosi.jpg

Ovog puta izbor je pao na jug Evrope i na Španiju, i na njihov tradicionalni slatkiš - hrskavo slatko tijesto koje se umače u čokoladu, i koje ste vrlo vjerovatno i probali ukoliko ste putovali po toj zemlji. A ukoliko niste, onda to sigurno želite, pa eto prilike da isprobate recept.

U nastavku vas čekaju uputstva kako da napravite domaće ćurose - španski slatkiš koji je nadaleko čuven u cijelom svijetu.

Sastojci:

120 g brašna

4 supene kašike maslaca

250 ml vode

2 kafene kašike šećera

Prstohvat soli

Jedno jaje

2 kafene kašike ekstrakta od vanile

Ulje za prženje

Kristal šećer i cimet za posipanje

Čokoladni umak:

150 g čokolade za kuvanje i 100ml pavlake za kuvanje

Priprema:

U jednu šerpu stavite vodu, ubacite maslac, kao i šećer, dok to sve zajedno na umjerenoj temeparturi ne ukuva. Smanjite temperaturu na najmanje, pa dodajte brašno poješano sa prstohvatom soli, uz stalno miješanje, kako se ne bi stvorile grudvice. Na kraju dodajte i jedno cijelo jaje, kao i ekstrakt od vanile. Dobili ste smjesu za ćurose.

Zatim vam treba modla, idealno sa velikim zvjezdastim nastavkom i špric kao za šlag, kroz koji ćete praviti slatke štapiće.

Slažite in na tacnu preko koje ste stavili papir za pečenje, te potom otavite da odstoji u frižideru oko sat i po vremena. Može i kraće u zamrzivaču kako bi se tijesto stvrdlo.

Pripremite ulje za prženje, i ćurose pržite 3 do 4 minuta. Potom ih ostavite da se ocijede od viška ulja. Na kraju ih uvaljajte u kristal šećer koji ste pomiješali sa cimetom.

Čokoladni umak pravite tako što čokoladu topite na pari, pa na kraju dodajete pavlaku za kuvanje.

Ostalo je samo da umočite u toplu čokoladu, i da uživate u slatkom životu.