Vjerovatno smo ponekad dosadni kao vrapci na grani, ponavljajući koliko je važna redovna i adekvatna njega kože lica.

nocna krema za lice.jpg

U prvom redu mislimo na izbor preparata spram karakteristika kože - da li je suva, normalna, sklona mašćenju, osjetljiva i slično, a potom i da se koži lica uvijek obezbjeđuje dovoljna hidratacija, da se na vrijeme krene sa anti-ejdž njegom, kao i da se posebna pažnja obrati na okoloočnu regiju.

Da li to znači da nam je dovoljna jedna krema za lice, kada pronađemo onu koja je adekvatna? I da li je razlikovanje dnevne od noćne kreme u svakodnevnoj rutini stvar marketinških predstavljanja koja nas tjeraju da trošimo više novca ili neminovnost koja je zaista potrebna našoj koži lica?

Odgovore svakako potražite u nastavku teksta. 

Svakodnevna upotreba kreme za lice je veoma važna, kako bi vaša koža bila elastična, nahranjena, mladolika, a ne isušenog i beživotnog izgleda.

Tako, na primjer, znamo da dnevna krema treba da ima i zaštitni faktor zbog štetnosti UV zračenja, da su satojci koji su poželjni kada je dodatna hidratacija u pitanju hijaluron, kasnije i kolagen, naročito posle tridesete.

Ali zar to sve ne može da stane u jednu kremu, i zašto se dnevna razlikuje od noćne odnosno obrnuto?

Evo kako to objašnjavaju dermatolozi. Dnevna krema je u prvom redu, pored toga što hidrira i opskrbljuje kožu hranljivim sastojcima, dizajnirana tako da pojačava odbrambenu moć kože u odnosu na spoljne uticaje - UV zračenje, zagađivače...

Sa druge strane, noćna krema je mnogo više namijenjena regeneraciji kože, što je sasvim logično, jer noćno doba i jeste period kada se koža prirodno odmara i regeneriše, kao i čitav naš organizam uostalom.

Veoma je važno da tokom noći svojoj koži pružimo priliku za regeneraciju. Dakle, njoj su potrebni dodatni aktivatori prirodnih procesa regeneracije, a to su upravo sastojci koji se nalaze u noćnim kremama.

Šta je ključno da razumijemo? Noću, iako je naš organizam usporen, koža je aktivna i usmjerena na proces regeneracije. Zato je potrebno da je opskrbimo potrebnim sastojcima. Naime, istraživanja su pokazala sljedeće:

1. Da je obnavljanje kože noću dvostruko efikasnije nego danju, naročito između 22.00 i 4.00 ujutru. Na primjer, noću koža proizvodi mnogo više kolagena, za kog znamo koliko je važan za njenu elastičnost. 

2. Tokom noći koža bolje prima sve aktivne sastojke iz kreme, jer ovaj proces nije dodatno otežan spoljnim uticajima i slobodnim radikalima.

3. Noću se smanjuje količna tečnosti u koži, pa je i iz tog razloga neophodno koristiti noćne kreme.

Noćne kreme su tako dizajnirane da su obogaćene aktivnim sastojcima koji su joj baš u tom periodu potrebni.

U pitanju su osim često standardne hijaluronske kiseline, i kolagen, kao i različiti koenzimi, ali i retinol, i to naročito kada je nega kože od kasnih tridesetih u pitanju, jer je retinol posebno učinkovit za ubrzanje procesa obnavljanja kože, koji se prirodno s godinama usporava.

U svakom slučaju, budite uvjereni da je noćna krema u vašoj redovnoj rutini i te kako neophodna.