Kad god dođe do toga da treba da se mijese neke slane đakonije, uvijek glasamo za tijesto, i to ono koje je hrskavo spolja, a meko iznutra.

pogacice sa cvarcima.jpg

Još ako svemu tome dodamo i omiljeni zimski gurmanluk - čvarke, pogotovo ako su domaći, onda smo definitivno dobili dobitnu kombinaciju koja se zove raj za nepca.

U nastavku saznajte kako da napravite pogačice sa čvarcima, nakon čega vam samo ostaje da uživate u zalogajima koji se tope u ustima. 

Potrebni sastojci:

1 kg glatkog brašna
300 ml toplog mlijeka
1 svježi kvasac - pakovanje od 40g
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
100 ml ulja
2 jaja
žumance za premazivanje
500 g mljevenih čvaraka.

Uputstvo za pripremu:

U jednu posudu stavite kvasac, mlijeko - mora da bude toplo, nikako hladno, kako bi kvasac "proradio", i kašičicu šećera. Ostavite to da odstoji 10-15 minuta dok se ne stvori pjenica. 

Za to vrijeme u većoj posudi sjedinite polovinu brašna, ulje, jaja, i so, pa svemu tome dodajte kvasac. Zatim postepeno dodajte i preostalo brašno kako biste umijesili glatko tijesto. Ukoliko je potrebno, dodajte malo mlake vode. 

Pokrijte tijesto pamučnom krpom i ostavite desetak minuta da naraste, premijesite, pa ostavite još 40-45 minuta. 

Potom tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu, razvijte ga na tanko, polovinu pospite trećinom čvaraka, pa je poklopite drugom polovinom, nakon čega ponovo malo umijesite tijesto, pa postupak ponovite još dva puta kako biste utrošili sve čvarke. 

Na kraju ga konačno razvijte na debljinu od 1,5 cm, pa modlom ili čašom vadite pogačice. Druga opcija je da od tijesta pravite zemičke, kako želite. 

Pogačice posložite na papir za pečenje, premažite umućenim žumancem i pecite 20-30 minuta u rerni koju ste prethodno zagrijali na 180-200 stepeni.