Sastojak u njezi kože lica koji je uvijek u prvom planu i ističe se u sastavu brojnih kozmetičkih krema, preparata, pa i tretmana, svakako je hijaluronska kiselina.

njega lica.jpg

Znamo da se nalazi u sastavu ne samo krema za dnevnu njegu, već i maski za dodatnu njegu, ali isto tako i da se hijaluron može ubrizgavati u kožu pomoću iglica i injekcija.

U čemu je njegova tolika zasluga? Zahvaljujući hijaluronskoj kiselini naša koža je svježa, blistava, odmornog i mladalačkog izgleda.

Ipak,postoji još toga što treba da znate o hijaluronskoj kiselini, kao i koji je način najefikasniji da je uvrstite u svoju rutinu njege. Detalji slijede u nastavku. 

Ukoliko želite da vam koža bude mekana, glatka, elastična, bez onog umornog izgleda i mjesta koja su sklona isušivanju, pa samim tim i i sitne linije i bore odmah postaju vidljivije, onda je hijaluronska kiselina u njezi lica neophodna.

Zapravo, ona za našu kožu nije neka nova i strana supstanca koja treba da djeluje poput magičnog štapića, već sehijaluronska kiselina (HA) prirodno nalazi u sastavu naše kože, a njena funkcija je da zadržava vodu odnosno vlažnost i spriječava njen gubitak, te na taj način kožu čini hidriranom.

Znamo koliko je hidratacija važna - od nje zavisi i koliko je koža elastična to jest da li su bore vidljive. Jasno je da ne možemo da spriječimo njihovu pojavu i zaustavimo starenje, ali uz adekvatnu njegu sigurno možemo da usporimo, odnosno da bore učinimo manje vidljivima. Zato je hijaluronska kiselina važna.

Ipak, količina to jest proizvodnja hijaluronske kiseline se u našem organizmu smanjuje kako starimo, kao i kolagena - proteina koji se nalazi u vezivnom tkivu i takođe utiče na elastičnost. Zato je neophodno da tu produkciju dodatno stimulišemo.

Ono o čemu ćemo ovdje manje govoriti, ali što ipak treba pomenuti, jeste da je u tom pogledu važna i ishrana, koja treba da bude bogata voćem i povrćem, odnosno vitaminima i naročito antioksidansima. 

A, ono na šta ćemo skrenuti pažnju jeste da je potrebnouvesti hijlauron u obliku preparata u dodatnu njegu, i to još tokom 20-tih, odnosno druge polovine 20-tih godina, kako biste na vrijeme djelovali i postigli najbolje rezultate.

To znači da uvijek birate kreme koje su na hidratantnoj osnovi, i koje u sebi sadrže baš hijaluronsku kiselinu, a koje treba da koristite svakodnevno u okviru dnevne rutine.

Takođe, postoje i dodatni načini da pospješite prisustvo hijalurona u svojoj koži, u okviru intenzivne hidratacije, koja takođe može da bude svakodnevna, i u vidu različitih seruma u kojima je sadržaj hijaluronske kiseline visok, ili pak preparata koje ćete koristiti povremeno kao dodatnu njegu, poput različitih noćnih ili dnevnih maski za kožu lica. Sigurno ćete primjetiti razliku i vidljive rezultate.

Kako se hijaluronska kiselina kombinuje sa drugim supstancama? U principu, ne postoji bitnija prepreka u kombinovanju hijalurona sa drugim sastojcima. Hijaluronska kiselina se odlično slaže sa retinolom, vitaminima, ostalim kiselinama, sa izuzetkom kiselina koje imaju nisku ph vrijednost, kao što je glikolna kiselina.

Što se tiče tretmana koji se zasnivaju na ubrizgavanju hijalurona (filera) u kožu lica, tu je kiselina u formi gela, i daje primjetan trenutni efekat u pogledu povećanja elastičnosti kože, te se takođe preporučuje kao povremena praksa, i znatno bolji izbor od recimo popularnog botoksa, koji može imati i dosta kontraindikacija.