Ukoliko ste među onim damama koje se redovno farbaju samo kod kuće, onda sigurno znate o čemu govorimo kada kažemo tragovi od farbe za kosu na koži lica, i to baš na onim prelazima gdje počinje linija rasta kose.

farbanje kose.jpg

Sve nas ti tragovi posle farbanja nerviraju, i isto tako znamo da ne nestaju tako lako sa kože, već im je nekad potrebno i više pranja.

I koliko god dobro da zaštite kožu pomoću kapice u kojoj držite kosu dok ona treba da primi pigment, skoro je nemoguće da u ovoj misiji sasvim uspijete.

Zato za vas ovog puta imamodva trika - prvi kako da spriječite da farba pređe na kožu lica, a drugi kako da te tragove lako uklonite ukoliko je šteta već učinjena.

Vazelin prije farbanja kose

Ovo je postupak koji treba da primjenite prije nego što uopšte krenete sa farbanjem kose. Radi se o još jednoj korisnoj upotrebi vazelina u bjuti svrhe.

Naime, ono što je potrebno da uradite jeste da vazelin namažete u malo debljem sloju cijelim potezom kože lica, kao i kože vrata sa zadnje strane, koji su ugroženi prilikom farbanja kose, te da ga dobro utrljate.

Koža treba da bude masna i sjajna, a ono što je funkcija vazelina u ovom slučaju jeste da bude barijera između farbe za kosu i vaše kože koja je u neposrednom dodiru sa farbom. Na ovaj način je farba onemogućena da prione na kožu, te da na taj način nastanu fleke.

Isprobajte ovaj trik prvom sljedećom prilikom i uvjerite se da znatno olakšava muke farbanja, i da vaš izgled poslije istog čini urednijim.

Dodatni savjet: Preko vazelinom namazanih dijelova kože možete staviti i komadiće vate, kako biste se dodatno zaštitili od farbe.

Deterdžent za suđe poslije farbanja

A ukoliko je šteta već učinjena, evo kako možete brzo da je ispravite i da se oslobodite tragova od farbe na svojoj koži.

U jednoj posudi pomiješajte vrlo malo deterdženta za pranje suđa, i to nekog koji sadrži i balzam u sebi kako ne bi bilo agresivan po kožu, s tim da bi ovu metodu najbolje bilo da preskočite ukoliko vam je koža osjetljiva i sklona iritacijama, sa onoliko soda bikarbone koliko je potrebno kako biste dobili pastu srednje gustine.

Dobijenu pastu utrljavajte direktno na mjesto koje je problematično u pogledu fleka od farbe, koje bi odmah potom trebalo da nestanu.

Trik broj 2: Možete na mjesta na kojima je ostala boja od farbe da utrljate vazelin u debelom sloju, te da ga ostavite da djeluje preko noći, pa sutradan da ta mjesta operete mlakom vodom. Fleke bi takođe trebalo da nestanu.