Božić je jedan od najradosnijih praznika kada je cijela porodica na okupu i kada se priprema svečana praznična trpeza.

cicvara.jpg

Kao i uvijek, najzanimljiviji su običaji, koji su raznoliki i variraju od kraja do kraja.

Tako, na primjer, svi znamo da se rano na božićno jutro pravi česnica, u koju se stavlja novčić, pa ko ga pronađe cijele godine će ga pratiti sreća, potom da se priprema žito, ali tu je još jedno naše staro tradiocionalno jelo, koje je upravo na božićno jutro nezaobilazno na svečanoj trpezi, i to u mnogim našim krajevima.

U pitanju je cicvara, za koju se ujedno smatra da je jelo kojim treba prekinuti božićni post, te je ona prvo što se jede na božićno jutro, zajedno sa česnicom koju lome ukućani.

Ono što je izvjesno, jeste da je cicvara ,koja je zapravo varijacija na temu kajmaka - samo bogatija, jako ukusna. A kako se pravi prava božićna tradicionalna cicvara, saznajte u nastavku teksta.

Sastojci:

300 g zrelog kajmaka,

300 g kukuruznog brašna - belo ili žuto,

600 ml mleka,

so.

Priprema: 

U vruće mlijeko dodajte kajmak, pa sve to stavite na šporet dok ne provri. Potom smanjite temperaturu, pa postepeno kašiku po kašiku dodavajte kukuruzno brašno i konstantno miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Cicvara treba da se zgusne, ali ne treba da bude ni rijetka ni odviše gusta, već srednje gustine.

Takođe, smatra se da je tajna pripreme ovog jela u tome da treba uvijek da se miješa u istom smjeru. Dodajte i so po želji.

Kada se cicvara zgusne, sklonite je sa ringle, i vidjećete da se mast od kajmaka pomalo odvaja - to je znak da je gotova.

Cicvara se služi dok je vruća.