Mnogo je činilaca koji utiču na izgled naše kože, odnosno na to koliko je ona svježa i mladalačka - od neprospavanih noći, do stresa, ili pak neadekvatne i neredovne njege.

njega lica.jpg

Naravno, kada je koža lica u pitanju, posebno je osjetljiva okoloočna regija, jer je koža u tom dijelu osjetljivija, a samim tim i najprije odreaguje na pomenute negativne činioce.

U ovom dijelu se prvo javljaju i najvidljivije su bore i sitne linije, i kao što smo već više puta do sada isticali, koži u okoloočnoj regiji je potrebnadodatna njega.

A više o ovoj temi ikako da unaprijedite njegu kože lica u predjelu oko očiju, saznajte u nastavku. 

Dodatna njega još početkom 20-tih

Kada je dodatna njega okoloočne regije u pitanju, što podrazumijeva svakodnevno korišćenje antirida i ujutru i uveče, većina sa njom kreće krajem 20-tih i od svoje 30. godine, što je u principu već kasno.

Ne znači da ova njega i tada neće imati svoj efekat, ali je vrlo vjerovatno da su sitne linije već vidljive, te se dermatolozi slažu da sam početak 20-tih nipošto nije rano za promjene u rutini njege upravo u ovom smjeru.

Tada je rezultat definitivno najbolji, jer djelujete preventivno, i znatno poboljšavate elastičnost svoje kože lica u ovom dijelu. 

Koristite više od jednog proizvoda

Kada je odabir kozmetičkih preparata za njegu okoloočne regije u pitanju, kao prvo treba obratiti pažnju na one sastojke koje se u njima nalaze.

Nijedan od njih ne smije da bude agresivan, poput na primjer prisustva alkohola koji zapravo isušuje kožu, kao i silikona, ili pak gline - koja skuplja kožu što u ovom dijelu kože lica nikako nije poželjno jer bore postaju vidljivije - dakle postiže se suprotan efekat, i naravno, treba izbjegavati prisustvo parabena. 

I kao drugo, moguće je da će vam trebati više od jednog proizvoda za negu okoloočne regije. Dok npr. antirid intezivno hidrira vašu kožu, a vi imate problem i sa tamnim podočnjacima, on neće moći da bude rešenje i za ovaj problem, te ćete morati da ga pronađete u odabiru nekog dodatnog preparata, ili pak u adekvatnog odabiru šminke, odnosno korektora.

Zaštita od UV zračenja

Uv zračenje je faktor koji najviše doprinosi starenju naše kože, a kako smo rekli da je koža lica u okoloočnoj regiji naročito osjetljiva, posebno treba obratiti pažnju na njenu zaštitu.

Redovna upotreba kreme sa SPF faktorom, i to ne samo tokom ljetnih mjeseci se podrazumijeva, a osim toga - naočare za sunce sa adekvatnom zaštitom su takođe vaš saveznik kada je njega okoloočne regije u pitanju.

Pravilno nanošenje okoloočne kreme

Kao i kod drugih kozmetičkih proizvoda, veoma je važno da li ih nanosite na kožu lica pravilno, jer od toga bitnim dijelom zavisi i da li ćete postići željeni efekat. 

Okoloočnu kremu nanosite isključivo na čistu kožu lica, s tim što se ne preporučuje da u ovoj regiji ne budete grubi po pitanju tretmana čišćenja, jer je koža izuzetno tanka. 

Zatim pažljivo nanesite kremu koju ćete nježno razmazivati masažnim pokretima. Kremu zapravo sve vrijeme utapkavate u kožu. 

Hranljive maske su bolji izbor od pilinga

Piling jeste važan dio redovne rutine njege kada je koža lica u pitanju, samo sa njim treba da budete oprezni, kako ne biste skinuli previše zaštitnog sloja sa površine. Ono što u svakom slučaju treba da izbjegavate jeste piling u dijelu okoloočne regije.

Sa druge strane, ono što koži lica u cjelosti, a naročito u ovom dijelu odgovara, jesu hranljive maske, koje doprinose hidrataciji i poboljšavaju elastičnost kože. Naravno, uvijek možete primijeniti neku koju možete i sami napraviti.