Ako volite često nešto da grickate imamo prijedlog za vas. Samo zamijenite loše grickalice zdravima, na primjer orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, zdravi su za vaš mozak i cijeli organizam.

pistaci.jpg

Možete se podmiriti mješavinom orašastih plodova, npr. bademima, orasima, lješnicima, pistaćima, indijskim orasima, ili možete izabrati samo jednu vrstu.

Što god izabrali, počastićete svoj organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem te čini kožu sjajnom i lijepom, izaberite pistaće!

Savršena grickalica za zdravlje i ljepotu

Pistaći su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka i očuvanje nervnog sistema.

Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Pistaći su dobar izvor magnezijuma, gvožđa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe. Pistaći doprinose bržem metabolizmu i regulaciji tjelesne težine. Zahvaljujući udjelu vlakana, bjelančevina i masti pistaći brzo stvaraju osjećaj sitosti.

No, bitno je napomenuti da iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umjeren! Najbolje je kupiti neoljuštene pistaće. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je vjerovatnost da nećete pretjerati s njihovom količinom.

Ljekovita svojstva pistaća

Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našoj planeti. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom. Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistaća brinete se o svom zdravlju iznutra i spolja.

Dobrobiti pistaća:

- pomažu kod anemije

-doprinose regulaciji tjelesne težine

- čuvaju zdravlje očiju

- snižavaju loši (LDL) holesterol

- smanjuju rizik od srčanih bolesti

- sprečavaju razvoj dijabetesa

- jačaju imuni sistem

- štite od raka kože

- regulišu probavu

- štite kožu od štetnih uticaja

- čuvaju zdravlje nervnog sistema

Recepti:

Pistaće možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate i druga slana i slatka jela. Na taj način možete da ih uključite u svaki obrok po želji.

Jogurt s pistaćima

Izbjegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere. Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistaća i lanenih i čia sjemenki.

Sastojci: jogurt (250 ml); pistaći (2 kašike); čia sjemenke (1 kašika); sjemenke lana (1 kašika); začini (po želji).

U jogurt dodajte sve sastojke, promiješajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da čia sjemenke ne bi previše nabubrile.

Ovim doručkom ćete pokrenuti svoju probavu i napuniti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.

Salata sa pisatćima

Ova salata se može jesti tokom cijele godine, samo će izbor svježeg povrća zavisiti od sezone.

Sastojci: brokoli; kinoa (50 g); šargarepa; leblebija; peršun; limun; maslinovo ulje (1 kašika); pistaći.

Brokoli nasijecite na komade i skuvajte. Kinou operite i kuvajte 20-ak minuta. Posebno skuvajte leblebiju. Sve kuvane sastojke stavite u veliku činiju za salatu. Šargarepu i peršun dobro operite. Šargarepu možete narendati ili nasjeći na kolutiće, a peršun usitnite. Za dresing, pomiješajte peršun s limunovim sokom i kašičicom maslinova ulja. Potom dodajte prstohvat himalajske soli i bibera. Možete dodati i druge začine po želji.

U činiju s brokolijem, kinoom i leblebijom dodajte šargarepu i dresing, dobro promiješajte i pospite sjeckanim pistaćima. Ukusna i zdrava salata je gotova.