U moru svih kućnih poslova - a dobro znamo da ih je beskonačno i da im nikad nema kraja, posebno mjesto zauzima čišćenje kuhinje.

ciscenje kuhinje.jpg

I tu se javlja dilema - da li prije da krenete od pune sudopere, radnih površina, ili možda da ipak prvo obavite teži deo posla i da oribate rernu i šporet?

Naravno, ni tu nije kraj, ostaju frižider, drugi kuhinjski uređaji, podovi... Pitanje koje se postavlja - kako očistiti kuhinju da se blista, za što manje vremena?

Odgovor saznajte u nastavku teksta. Sigurno ćete pronaći korisne savjete koji će vam pomoći da čišćenje kuhinje prođe što bezbolnije.

Ventilacioni otvor

Iako mnogi na ovaj detalj ne obraćaju pažnju, ukoliko i vaša kuhinja ima ventilacioni otvor, znajte da se na njemu skupljaju sva isparenja i masnoće od kuvanja, i da je važno da ga redovno održavate.

Najlakše ćete to učiniti ako prvo pomoću usisivača usisate svu prljavštinu, a potom ostatke obrišete običnom mokrom krpom.

Besprekorno čiste čaše

Sve nas nervira kada na staklenim čašama i nakon što smo ih oprali ostanu tragovi, pa izgledaju neuredno. Sjajan trik koji će vam pomoći da to predupredite jeste da dok perete čaše pomiješate vodu sa malo običnog alkohola, i vaše čaše će nakon pranja i nakon što se osuše sigurno biti uglancane. 

Top trik za čišćenje mikrotalasne

Mnogi zaborave na unutrašnjost mikrotalasne tokom čišćenja kuhinje, a u njoj se i te kako skuplja masnoća od namirnica koje u njoj podgrijavamo ili obroka koje u pećnici pripremamo.

Zato je važno da je redovno održavate, a najlakše i najefikasnije ćete to učiniti ukoliko ubacite u pećnicu posudu sa vodom u koju ste dodali malo cijeđenog limuna i soda bikarbone.

Uključite pećnicu tako da se voda dobro zagrije i da krene da isparava. Nakon toga ćete svu masnoću i tragove hrane iz mikrotalasne ukloniti bukvalno u nekoliko poteza krpom.

Efikasno uklonite masnoću sa šporeta 

Ulje koje prska po šporetu dok pripremate hranu, ili voda koja kipi dok nešto kuvate - sve to ostavlja tragove koji se ponekad skore, pa ih nije najlakše ukloniti. Ali metoda koja će vam u tome pomoći i to u rekordnom roku, jeste da šporet izribate običnim brašnom.

Aktivni ugalj protiv neprijatnih mirisa

Sređivanje frižidera može biti komplikovano zbog mirisa koje se skupljaju u njemu, i kojih je teško riješiti se. Kako biste to preduprijedili jednostavno ostavite u frižideru na nekoliko mjesta običan aktivan ugalj, koji ima moć da apsorbuje ove mirise.

Efikasno čišćenje grila i rerne

Kada je u pitanju čišćenje rešetke od grila ili rerne, evo jednostavnog načina - namažite rernu ili rešetke uljem, pospite po njima so, ostavite malo da odstoji, pa uzmite polovinu limuna i njome ribajte površinu. Sva masnoća će nestati u rekordnom roku.