Rijetko koji med može da po kvalitetu i ukusu konkuriše hercegovačkom medu. Proizvodnja meda u Hercegovini ima viševijekovnu tradiciju.

med.jpg

Već odavno je poznato da su hercegovačka brda puna ljekovitih trava i bilja. Pođete li bilo gdje u prirodu možete da osjetite miris kadulje, vrijeska, smilja, kantariona i drugih biljaka, što u čovjeku izaziva divljenje prema jednoj takvoj ekološki očuvanoj prirodi i okolini. 

Zahvaljujući geografskom porijeklu nadaleko je čuven i, kako kažu pčelari, nastaje od preko 300 vrsta ljekovitog bilja.

Doduše, svaki med je ljekovit, a hercegovački naročito. Divlja paša pčela sa velikim brojem biljaka i nezagađenost prostora doprinose izuzetnom kvalitetu ovog proizvoda. 

Mediteranska klima koja se sudara sa kontinentalnom klimom u kršu Hercegovine daje izuzetno jako i zdravo ljekovito bilje, od koga pčele prave izuzetno aromatičan i ljekovit med.

Hercegovački med ima posebne kvalitete i aromu koji ga svrstaju među najkvalitetnije u Evropi. Ono što pravi hercegovački med izdvaja od onih patvorenih jesu određene količine reducirajućih šećera i saharoze, kažu stručnjaci. 

Tamniji med, kakav je naš hercegovački, sadrži četiri puta više gvožđa, dva puta više bakra i 14 puta više mangana nego med svijetle boje i to zahvaljujući tlu, klimi, vjetru, vlazi.

med pcele.jpg

U hercegovačkom medu nema nedozvoljenih materija poput olova, žive, kobalta… Radi se o medu većinom proizvedenom u proljeće na lokalnim pašnjacima uz obronke brda i stjenovitih planina Hercegovine.

Med je tipično taman ili jako tamnožut. Ponekad može da kristalizuje i poslije nekoliko mjeseci. Miris je jak i aromatičan, što je posljedica intenzivnog proljećnog prikupljanja koje pčele ostvaruju na žalfiji, majčinoj dušici, vrijesku.

Relativna vegetacijska siromašnost stabala bogatih nektarom svakako utiče na to da pčele svoju pažnju usmjeravaju na cvjetne vrste livada.

Iz svih gore navedenih razloga posebno se izdvaja med iz trebinjske oblasti. Trebinje je u 19. vijeku potpalo pod kontrolu austrougarskog carstva. Shvativši kvalitet i ljekovitost meda sa ovog područja oni su sa iz Trebinja uvezli 30.000 kilograma meda.

Mnoštvo biljnih sastojaka u medu podstiču i jačaju naš imunološki sistem i čine nas otpornijim na bolesti. Med je bogat raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za održavanje dobrog zdravlja. Tu spadaju: gvožđe, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen.

Pored toga, med sadrži aminokiseline neophodne za život. Sirovi med pun je i enzima. Oni su odgovorni za regeneraciju i zdravlje ćelija, apsorpciju hrane i sve biološke procese u našem tijelu. 

kosnica.jpg

Trebinjski livadski med potiče od raznih cvjetova livadskog i grmovitog, uglavnom ljekovitog bilja. Raznolikost biljnih vrsta daje trebinjskom medu raznovrstan i bogat sastav.

Tako prikupljeni med je izuzetnog kvaliteta, pun enzima, minerala, vitamina i ostalih vrijednih sastojaka. Ne samo livadske već i planinsko bilje čine ovaj med prepoznatljivim.

Trebinjski  med je posebno zdrav za jačanje imuniteta i poboljšanje fizičke i intelektualne sposobnosti. Odličan je i za ljude sklone polenovim alergijama.

U odnosu na ostale vrste meda blagotvorno utiče na rad srca i krvnih sudova. On snagom raznovrsnih sastojaka, koje pčele prikupljaju od ljekovitog bilja povoljno utiče na djecu u razvoju, starije osobe, kao i sve one kojima je potreban odmor i dodatna energija.

Trebinjski med je najkompleksniji po svom sastavu i sadrži najviše vitamina koji potiču od mnogih ljekovitih biljaka jer svaka od njih ima specifičan hemijski sastav.

Zbog vitamina koje ovaj med sadrži, posebno ga je zdravo uzimati u vrijeme sezonskih prehlada.

Pčelarska zadruga ŽALFIJA, Trebinje

Trebinje sajam meda

Braća Barzut Bobani, pčelari

Kako pčele prave med?

Med od kadulje tipičan je za regiju Trebinja. Kadulja je poznata po svojim ljekovitim svojstvima, a čak i njeno botaničko ime (Salvia officinalis) dolazi od riječi salvare – spasiti, izliječiti.

Med od kadulje je jako aromatičan i vrlo je tražen zbog svojih pozitivnih efekata na respiratorni i probavni sistem, i, generalno, na imunitet.

U poređenju sa vrstama meda koje se proizvode u drugim krajevima, trebinjski med je prava riznica ljekovitih sastojaka.