pita od jabuka.jpg

Napravite ukusnu pitu sa jabukama bez glutena koristeći ovsene pahuljice. Savršen je dezert za hladnije mjesece, serviran sa slatkom pavlakom. Za ovaj slatkiš vam treba svega desetak minuta za pripremu, a ono što je nabolje od svega je što ćete moći da uživate u njemu bez griže savjesti jer ne sadrži ni gluten ni jaja. U toku kišnih i hladnih dana koji nam dolaze, možete da dodate malo toplote domu uz miris jabuka i cimeta.

Osim toga, ovu poslasticu uz manju modifikaciju putera margarinom i odabirom veganskog sladoleda, možete spremiti u toku posta i obijezediti sebi, ali i cijeloj porodici, ukusnu užinu uz čaj ili kafu.

Sastojci:

600 g jabuka, isječenih na kockice

1 kašičica mješavine začina za medenjake ili cimeta

2 kašike šećera

Za gornji sloj

100 g putera, isječenog na kockice

150 g glatkog brašna bez glutena

75 g laganog muskovado šećera (ima ga u prodavnicama zdrave hrane)

3 kašike sitnih ovsenih pahuljica bez glutena

Slatka pavlaka ili sladoled od vanile, za posluživanje

Priprema

Prvi korak

Zagrijte rernu na 190C/170C i uključite ventilator. Stavite jabuku, začin i šećer u šerpu sa 2 kašike vode. Pokrijte i lagano kuvajte 5 minuta dok jabuke ne omekšaju, a zatim prebacite u posudu za pečenje.

Drugi korak

U međuvremenu, umiješajte puter u brašno, pa dodajte lagano muskovado šećer, ovsene pahuljice i prstohvat soli. Smjesu ravnomerno pospite preko jabuka.

Treći korak

Stavite posudu na pleh i pecite 35-40 minuta dok vrh ne porumeni, a jabuke ne omekšaju. Ostavite da se ohladi 5 minuta prije nego što poslužite sa sladoledom ili slatkom pavlakom.