cokoladna torta recept (1).jpg

Čokoladna torta kraljice Natalije je originalna torta od čokolade koja je pripremana u domaćinstvu Jevrema Grujića prilikom posjete kraljice Natalije Obrenović.

Kao i svaka moda, čajanke su krajem 19. vijeka dobile posebno mjesto u društvenom životu.

Smatra se da je baš kraljica Natalija najviše doprinijela da poziv na čaj postane sinonim za društveno okupljanje. Naročito se pazilo na lijepe manire, prikladnu odjeću i izbor laganih tema za razgovor. Servis u kojem je čaj posluživan vrlo brzo postao pitanje prestiža, piše CityMagazine.

U visokim krugovima veliki srebrni čajnik zaokupljao je posebno i vidno mjesto u trpezariji. Veliki broj zapisa govori o značaju okupljanja uz čaj, jer su ugledne dame tog vremena organizovale posebne čajanke na kojima su sakupljale dobrotvorne priloge za one kojima je pomoć bila potrebna.

Uz čaj su se služile kiflice ili pogačice sa sirom i kimom, a glavna poslastica bila je čokoladna torta, omiljeni slatkiš kraljice Natalije Obrenović.

U to vrijeme u uglednim kućama se služili jednostavni srpski specijaliteti, pa je i ova torta napravljena po jednostavnoj recepturi. Originalni recept iz 1888. godine pronađen je u arhivi u Domu Jevrema Grujića.

Sastojci za recept:
Za koru:

150 g brašna
150 g crne čokolade

150 ml ulja
1 kašika mlijeka
1/2 kesice praška za pecivo
6 jaja

150 g šećera

Za premazivanje:

150 g marmelade

Za glazuru:

250 g crne čokolade
200 ml slatke pavlake

Priprema:

cokoladna torta recept (2).jpg

Rastopiti čokoladu sa jednom kašikom mlijeka na laganoj vatri. Razvojiti bjelanca od žumanaca i umutiti čvrst snijeg. Žumanca umutiti sa šećerom, pa dodati ulje i rastopljenu čokoladu. U kremu dodati snijeg od bjelanaca, brašno i prašak za pecivo.

Smjesu staviti u namazan i pobrašnjen kalup, pa potom sve u rernu na nekih 180 do 200 speteni.

Pecite 40- 45 minuta.

Kada bude pečena, izvadite je, ostavite da se ohladi, pa je isijecite na pola.

Staviti marmeladu između slojeva i okolo.

Tortu premazati čokoladnom glazurom.