Kada je njega lica u pitanju, moramo priznati da je ona uvijek među našim bjuti prioritetima. Jer od toga koliko nam je lice čisto, da li blista, i koliko su bore vidljive, definitivno zavisi i cjelokupni utisak koji ostavljamo na druge.

jabuka.jpg

I, zaista, ne postoji nijedna šminka koja može sakriti tragove beživotne kože lica, koja vapi za dodatnom njegom.

Zato je naša tema upravo ta - kako da svojoj koži obezbijedite dodatnu njegu, i to onu prirodnu, za koju znate da ne sadrži nijedan sastojak hemijskog porijekla. A da pritom iskoristite sastojke koje su vam već na dohvat ruke, i da ovaj tretman prilagodite svom tipu kože.

U vezi sa tim, jabuka se zaslužno našla u glavnoj ulozi, zbog svoje višestruke koristi po kožu lica.

Pomenimo samo neke od svojstava ove voćke, zbog koji je ona preporučljiva ne samo kao dio zdrave ishrane, već i kao sastojak koji može da se upotrebi u okviru njege. 

Jabuka obilujevitaminima A i C,a znamo koliko je vitamin C dragocjen za kožu lica - ujednačava ten, i što je još važnije podstiče proizvodnju kolagena, od čega zavisi elastičnost naše kože i njen mladalački izgled bez bora.

Takođe, jabuka je bogata bakrom, koji podstiče produkciju melanina, pigmenta koji koži daje prirodnu zaštitu od štetnog UV zračenja, a već pomenuti vitamin A pomaže u regeneraciji kože i uklanja mrtve ćelije. 

Sve su ove karakteristike zbog kojih se definitivno isplati da u svoju redovnu rutinu uvrstite masku za lice od jabuke. I da je, kao što smo pomenuli, uskladite sa svojim tipom kože.

Maska od jabuke za masnu kožu lica

Naribajte jabuku, pa jednu kašiku naribane jabuke pomiješajte sa jednom kašičicom soka od cijeđenog limuna i sa isto toliko surutke. Surutka je odlična za masnu kožu lica - daje joj potrebnu vlažnost i redukuje prekomjerno lučenje sebuma. 

Sve sastojke dobro sjedinite, pa masku nanesite na čistu kožu lica, ostavite je da djeluje 15 minuta, pa se umijte hladnom vodom.

Maska od jabuke za suvu kožu lica

Za ovu masku će vam biti potrebna jedna manja kašika naribane jabuke, koju ćete u posudi pomiješati sanekoliko kapi glicerina (jedan od glavnih sastojaka koji se nalazi u kremama za masnu kožu lica). 

Nakon što ste masku nanijeli na čistu kožu, ostavite je da djeluje 20 minuta, pa se umijte mlakom vodom. 

Maska od jabuke za osjetljivu kožu

Uzmite jednu manju jabuku, skuvajte je, oljuštite, pa je izgnječite kašikom. Potom ovoj smjesi dodajte 2 kašičice izgnječene banane. Dobro promiješajte, pa masku nanesite na lice i ostavite da djeluje 20 minuta, nakon čega treba da se umijete mlakom vodom. Banana deluje vrlo umirujuće po kožu lica. 

Maska od jabuke za normalnu i mješovitu kožu

Ovo je maska koja je fantastična u pogledu svojih hranljivih svojstava, s obzirom na to da pored jabuke u sebi sadrži i med, koji je takođe vrlo često komponenta brojnih kozmetičkih proizvoda. 

Pomiješajte po jednu kašičicu rendane jabuke i meda, dobro izmješajte, nanesite na čistu kožu lica, i ostavite masku da djeluje 15 minuta, pa se umijte mlakom vodom.