Tokom ljetnih mjeseci smo gotovo po pravilu više izloženi suncu, pri čemu je i ono jače, i sa višim UV indeksom nego u ostalim periodima godine.

njega lica ljeti.jpg

Zato stalno naglašavamo da moramo da čuvamo svoju kožu i stavljamo SPF faktor, ali tu se ne završavaju sve muke.

Kada je vruće, prirodno se pojačano znojimo, a naročito tokom sunčanja, što sve utiče na začepljenje pora i nastanak mogućih upalnih procesa.

Sigurno ste svi iskusili one sitne bele bubuljice koje pokvare izgled vaše kože dok ste na plaži, i koje se javljaju kako po licu, tako i po leđima, ramenima, grudima. Kako da ih izbjegnete?

Kao prvo, tokom ljeta, a naročito onim danima kada se sunčate, treba da pojačate svoju redovnu njegu kože lica.

Ovo se prije svega odnosi na tretmane čišćenja, i pogotovo na one kojima je koža sklonija mašćenju u T zoni.

Ne bi bilo loše da se odlučite za neki jači tonik ili mlijeko za čišćenje, kao i da obratite pažnju da je ovaj kozmetički preparat na hidrantnoj bazi, jer je vlažnost licu tokom ljeta prijeko potrebna.

Ona sredstva na bazi ulja nisu poželjna, ali ni ona koja u sebi imaju alkohol, jer je efekat kontraproduktivan.

Kožu lica obavezno čistite i ujutru i uveče, jer se tokom dana pojačano znoji, plus se pore začepljuju i uslijed nakupljanja sredstva za sunčanje kojim se stalno mackamo.

Naravno, ne treba da napominjemo da je zaštitni faktor svakako obavezan.

Ipak, kako biste spriječili pojavu bubuljica, nemojte koristiti kremu sa zaštitom koju koristite za tijelo i za lice, naročito ako imate osjetljiviju kožu, već koristite one koje su specijalno namijenjene koži lica. 

Kada ste na plaži, nakon svakog izlaska iz vode se istuširajte, jer i so može da bude iritirajući faktor po vaše lice.

Izbjegavajte da prstima dodirujete lice i da rukom brišete znoj, jer ćete tako vaše pore dodatno opteretiti prljavštinom.

Umivajte se što češće tokom dana.

Od pomoći mogu biti i zaštitna sredstva poput marama, šešira, sunčanih naočara, suncobrana, kako biste lice zaklonili od direktnog sunca. 

Bitna napomena - najbolje bi bilo da isključite puder iz vaše mejkap rutine jer će on sigurno dodatno opteretiti vašu kožu.

Ovo posebno važi za dnevni period kada ste na suncu, i kada na svom licu ne bi trebalo da imate ništa od šminke.

Ono što će vam takođe pomoći da spriječite pojavu bubuljica uslijed sunčanja jeste da uradite jednom do dva puta nedjeljno piling, kao i da hidrirate svoje lice što više.