Ima li išta slađe od parčeta hljeba sa džemom? Sigurni smo da se slažete sa nama da je to kombinacija koja prolazi i za doručak, i za večeru, kao i za užinu.

dzem od jagoda.jpg

Naravno, nije svejedno koji džem je u pitanju - nama je uvijek nekako draži onaj domaći u odnosu na kupovni, i radujemo se kada se u domu nađe po koja pažljivo upakovana tegla.

A pošto je sada sezona jagoda, došl smo na ideju da vam predstavimo recept kako da sami napravite džem, i to po receptu koji vam neće oduzeti previše vremena, i zbog kog ćete sigurno dobiti titulu najboljih modernih domaćica.

Zato, obavezno pogledaje naš video tutorijali i otkrijte najjednostavniji recept za domaći džem od jagoda.

Biće vam potrebno (za 500g džema): 

1 kg očišćenih jagoda
500 g šećera
Sok od jednog limuna

Uputstvo za upotrebu:

Nakon što očistite jagode od pantljika, presjecite ih na pola, pa stavite u široku šerpu, za koju znate da joj dno ne zagorijeva. 

Zatim pospite jagode šećerom i ostavite da odstoje tako 30 minuta kako bi pustile sok. Čak možete ovo sve da uradite i uveče, pa ostavite jagode da odstoje preko noći - što više to bolje.

Sada prelazite na proces kuvanja. Jagode blago izgnječite, pa uključite ringlu na najjače, sve dok smjesa ne proključa. Onda smanjite na umjerenu temperaturu, i ostavite džem da se krčka oko sat vremena. 

Bitna napomena - smjesa sve vreme pjeni, i potrebno je da tu pjenu u kontinuitetu sklanjate pomoću kašike. Zapravo, kada prestane da pjeni, to znači da je vaš džem gotov. 

Skinite sa ringle, pa dodajte sok od limuna i blago sve promiješajte.

Sada prelazite na punjenje tegli. Tegle treba prethodno da zagrijete u rerni na 100 stepeni, pa da još vruć džem sipate u njih. Zatvorite ih, okrenete za čas naopako kako bi se napravio vakum, i ostavite da se ohlade. 

Kada su se potpuno ohladile, stavite ih na hladnije i mračno mesto, gdje ih čuvate.

Naravno, jednu odmah otvorite i uživajte u ukusima svog domaćeg džema od jagoda.