Iako nam je do kalendarskog početka ljeta preostalo više od mjesec dana, mi imamo osjećaj da je ono već počelo - topli sunčani dani i visoke temperature upotpunili su naše proljećne dane.

njega koze.jpg

To znači da smo se mi već uveliko raskomotili u svoje omiljene ljetne haljine, kao i da je sezona otvorenih sandala zvanično počela.

A sve to zajedno znači da nam je potrebno da naša koža bude u perfektnom stanju - sjajna, baršunasta i mekana. Dakle, vrijeme je za promjene u bjuti rutini!

Saznajte kako da pripremite kožu za ljeto - njega lica i tijela. 

Redovno čišćenje kože lica

Visoke temperature znače i mnogo više znojenja, a to znači da su pore mnogo sklonije da se začepe usled gomilanja prljavštine, mrtvih ćelija kože, masnoće... Zato dermatolozi preporučuju da kožu lica čistite u uveče i ujutru, i to obavezno nekim blagim sredstvom poput micelarne vode. Birajte one koje imaju efekat matiranja kože.

U pogledu začepljenja pora, veoma je važno da one tokom ljetnog perioda budu što zatvorenije, pa evo jednog trika koji vam u tome može pomoći - nakon što ste očistili lice, umasirajte kocke leda po koži na kratko, pa nastavite sa ostatkom svoje bjuti rutine. 

Piling za kožu tela

Baš kao i vašem licu i vašoj koži tijela je potrebno da prodiše i da se oslobodi svih nečistoća. To znači da i ona zahtijeva tretman čišćenja, odnosno pilinga, ali ipak ne češće od dva do tri puta nedjeljno, kako ne bi dobila beživotan i suv izgled.

Detaljan pedikir i njega stopala

Da li je potrebno da napomenemo koliko su lijepa i njegovana stopala važan dio nege, pogotovo one ljetne? Vjerujemo da nije, i da svako od vas želi da mu stopala u otvorenoj obući izgledaju što atraktivnije. 

To znači da njega stopala obuhvata takođe piling pomoću koga ćete se riješiti grube kože, naročito u predjelu peta, nakon čega je potrebno da ih adekvatno hidrirate.

Hidrantni kozmetički proizvodi na bazi vode

Došlo je vreme i da zamijenite teška mlijeka i losione za tijelo, kao i kreme, onima koji su hidrantni, i to na bazi vode. To će najviše prijati očuvanju normalne ph vrijednosti vaše kože i u ljetnom periodu. 

Preporučuje se da se na spisku sastojaka vaših kozmetičkih preparata koje koristite u dnevnoj rutini nađu oni poput aloe vere, kao i kokosovog ulja.

Smanjite šminku

Ljetne temeprature su definitivno vrijeme da svoju šminku svedete na minimum. To znači da je umjesto teških pudera bolje da koristite tonirane kreme ili koristite samo korektor.

UV zaštita!

Iako se ovaj bjuti savjet našao na pretposljednjem mjestu, to nikako ne znači da je najmanje bitan - naprotiv! Neophodno je da se prije izlaganja suncu namažete zaštitnom kremom i ovo ne važi samo u onim prilikama kada idete na bazen ili plažu. 

UV zaštitu treba da koristite svakodnevno - kada idete u grad, na posao... 

Ovo će vam pomoći da vaša koža zadrži mladalački izgled i sjaj, i što je najvažnije - djelovaćete preventivno na određena stanja kože - alergije, crvenila, ali i stvaranje kancerogenih ćelija, koje kasnije mogu rezultirati drastičnim posljedicama. 

Nega laktova i kolena

Koži na laktovima i koljenima nekako uvijek posvetimo najmanje pažnje. Stoga ona često biva deblja, grublja, tamnije boje, uslijed, kao što smo pomenuli u uvodnom dijelu, nagomilanih mrtvih ćelija kože. Sada je pravo vrijeme da joj obezbijedimo pravu njegu.