Kada se temperature penju i do 40oC i kada nam se prijede nešto slatko prvo na šta pomislimo jeste sladoled! Ipak, kada pravite neku proslavu - rođendan svoj ili svog djeteta - želite da spremite nešto malo zahtjevnije što će očarati nepca svih prisutnih.

sladoled torta sa jagodama.jpg

Imamo idealan recept za vas! Napravite sladoled tortu! Ne očekujte pravi sladoled u njoj, jer ova torta ipak ne ide u zamrzivač nakon pripreme, ali kada je lijepo ohladite u ustima će ostaviti utisak kao da jedete najljepši voćni sladoled sa bademima.

Potrebni sastojci:

Za biskvit:
4 bjelanca
200 g šećera
1 vanilin šećer
200 g oštrog brašna
1/2 kesice praška za pecivo
80 ml vode
80 mlulja
nekoliko kašika mlijeka za prelivanje

Za krem:
4 žumanca
2 pudinga od vanile
1 kašika gustina
6 kašika šećera
600 ml mlijeka
150 g margarina
3 kašike šećera u prahu
150 ml slatke pavlake
100 g badema
100 g bijele čokolade

Još:
500 g svježih jagoda

Za dekoraciju:
350 ml slatke pavlake
jagode.

Priprema kore:

U jednoj posudi pomiješajte 100 g šećera, vanilin šećer, vodu i ulje i kratko izmutite mikserom. Dodajte brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sve dobro izmutite mikserom dok se lijepo ne sjedini i ne dobijete glatku masu.

U drugoj posudi umutite bjelanca sa prstohvatom soli postepeno dodavajući preostalih 100 g šećera  sve dok ne dobijete čvrst snijeg. Umućena bjelanca kašiku po kašiku dodajte u prethodnu smjesu. Miješajte špatulom lagano kako ne bi smesa "pala".

Smjesu izlijte u okrugli kalup prečnika 26 cm, obložen pek papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 30-40 minuta dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju.

Priprema fila:

Umutite pjenasto žumanca, pa im dodajte mješavinu šećera i praška  za puding. Umutite pa dodajte kašiku gustina i oko 2 dcl mlijeka od pripremljenih 600 ml. Sve lijepo sjedinite. Preostalo mlijeko stavite na ringlu da se zagrije, pa kada krene da vri skuvajte pripremljenu smjesu sa pudingom. Kuvajte dok se ne zgusne. Krem prekrijte folijom da se ne stvori korica i ohladite do sobne temperature.

Mikserom umutite margarin sa šećerom u prahu i dodajte u ohlađen krem, malo po malo. Lijepo sjedinite dok ne postane pjenasto i glatko, bez grudvica. Na kraju još umutite slatku pavlaku i kašiku po kašiku dodajte kremu. Sjedinite špatulom. U smjesu na samom kraju dodajte isjeckanu bijelu čokoladu i bademe i promiješajte.

Ohlađen biskvit prelijte sa nekoliko kašika mlijeka da se svuda ravnomjerno natopi, pa nanesite polovinu krema. Na krem složite jagode isječene na pola. Na jagode pažljivo nanesite preostali krem i poravnajte. Ostavite u frižider i prije služenja dekorišite umućenom slatkom pavlakom, jagodama i bademom.