Svaka pripadnica nježnijeg pola se trudi da usavrši svoju rutinu njege i da je obogati sa što više rituala i tretmana, kako bi koža lica bila svilenkasta i prepoznatljivog mladalačkog izgleda i sjaja.

njega lica.jpg

Ipak, mnogi od nas i u najboljoj namjeri pogriješe, i štete svojoj koži lica, a da toga nisu ni svjesni. Kao posljedica, koža biva sivkasta, bore vidljivije uz pojavu novih, a takođe može doći i do nastanka upalnih proseca, odnosno do pojave bubuljica.

Na primjer, prema pojedinim istraživanjima dermatologa, pojedine dame čak i ne hidriraraju svoje lice svakodnevno, a tu su i ostale greške koje ne doprinose željenom izgledu njegovanog lica.

Saznajte koje su to greške u nezi lica koje našu kožu čine starijom.

Ne skidate šminku temeljno

Ukoliko uveče pred spavanje niste dovoljno detaljni kada je uklanjanje šminke u pitanju, to znači da su velike šanse da će doći do začepljenih pora, što znači upalne procese, pojavu bubuljica i slično.

Dakle, veoma je važno da temeljno uklonite šminku adekvatnim kozmetičkim proizvodima koji odgovaraju vašem tipu kože, a potom da koži lica obezbijedite neophodnu vlažnost upotrebom određene kreme.

Naravno, ključno je ovo što smo rekli da skidanje šminke treba da bude usklađeno sa vašim tipom kože.

Pogrešno sredstvo za čišćenje lica

Najčešća greška pilikom čišćenja lica jeste odabir pogrešnog kozmetičkog preparata, odnosno onog koji ne odgovara ph vrijednosti naše kože. Normalna ph vrijednost kože je oko 5.5, zbog čega oni proizvodi koji imaju višu ph vrijednost irititaju našu kožu, dovodeći do prekomjernog lučenja sebuma, i do pojave akni. 

Ne koristite toner

Mnogi zaobilaze toner nakon čišćenja lica, smatrajući da nije neophodan, ali je njegova upotreba zapravo veoma važan korak kada je rutina njege u pitanju. 

Naime, tomer ima funkciju uklanjanja hlora i minerala iz vode kojom se umivamo, kao i pripreme lica za hidrataciju.

Preporuka je da koristite one koji ne sadrže alkohol u sebi.

Previše pilinga

Uklanjanje mrtvih ćelija kože sa njene površine jeste važno, ali ni u tome ne smijete pretjerati, jer efekat može biti suprotan - dehidrirana koža i pojava fleka. 

Stoga se preporučuje da piling radite jednom, najviše 2 puta nedjeljno.

Istiskivanje bubuljica

Ono što je veoma bitno jeste da ne istiskate bubuljice, jer to samo može pogoršati sutuaciju, izazvati infekciju, a vrlo moguće i prouzrokovati ožiljke. 

Izbjegavate ulja u njezi lica

Mnogi su u zabludi da određena ulja štete koži lica, odnosno da vode ka začepljenju pora. Čak i damama sa masnom kožom se preporučuje da ih koriste u svojoj rutini, jer ulja imaju ogromnu moć hidratacije, što je od ključne važnosti za mladalački izgled lica.

Pored kokosovog ulja, pomenimo i ona koja se u ovom slučaju posebno preporučuju, a to su ona koja sadrže linolnu kiselinu - ulje od šipka, ulje od bundevinog sjemena, kao i ulje od konoplje. 

Ne koristite UV zaštitu

Sunčevi zraci štete koži, prouzrokuju bore, hiperpigmentaciju, izlažu je riziku i od nastanka raka kože u budućnosti.

Sve u svemu - što viši faktor zaštite, to bolje, i to ne samo u ljetnim mjesecima. 

Ne mijenjate redovno jastučnicu

Na jastučnicama se skuplja prljavština, masnoća, mrtve ćelije kože, pa je veoma važno da je mijenjate na svakih 5 dana, kako biste spriječili upalne procese i začepljene pore.