Sve suvo voće je veoma korisno za naš organizam, ali su suve smokve na vrhu ljestvici zdravih namirnica. Nažalošt, kod nas se konzumiranje svodi uglavnom u dane posta i tokom zime.

smokve

Opšta preporuka je da smokve uzimate u bilo kom obliku. Bilo da su svježe ili suve smokve u pitanju, veoma su korisne po naše zdravlje.

Blagotvorno dejstvo smokvi počinje od liječenja akni i bubuljica do prevencija raka. Smokve su bogate beta karotenom, A, C, E i K vitaminima, kalcijumom, gvožđem i drugim mineralina. Suve smokve imaju nešto više kalorija od svježih, ali su, takođe, visoko koncetrovani izvori antioksidanasa, vitamina i minerala.

Poput svježeg voća, i sušene smokve obiluju vitaminima iz B grupe. Oni su odlični za naš mozak pa nam popravljaju raspoloženje i usporavaju starenje. U njih ubrajamo pantoten, niacin, piridoksin i folnu kiselinu. Oni zajedno učestvuju u metabolizmu masnoća, bjelančevina i ugljenih hidrata.

smokve

Unosom 100 grama suvih smokava dobićete 640 mg kalijuma, 162 mg kalcijuma, 2,03 mg gvožđa.

Kalijum je važan sastavni deo ćelija i tjelesnih tečnosti koji pomaže u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Bakar je, kao i gvožđe, potreban u proizvodnji crvenih krvnih ćelija i za ćelijsku oksidaciju. Malo je poznato da sadrže više kalcijuma od kravljeg mlijeka. Zbog velike količine bakra koji sadrže preporučuju se onima koji pate od anemije.

Svega 8 do 10 osušenih plodova dnevno, pomoćiće oboljelim od osteoporoze, jer smokva jača kosti. Odlična je prevencija kod naglog gubljenja koštanog tkiva. Usporavaju starenje, bore se protiv slobodnih radikala, bogate su antioksidansima, ubrzavaju metabolizam i još mnogo toga.

Naučnici su dokazali da ekstrakt smokvi, njihov sastojak benzaldehid, doprinosi smanjenju tumora kod ljudi. Smokve su pokazale odlične rezultate kod smanjenja rizika od raka prostate. Takođe, vjeruje se da pomažu i kod raka dojki u periodu nakon prestanka menstuacije.

Dokazano je povoljno djelovanje smokvi na nivo holesterola u krvi. Biljni steroli poput stigmasterola i lanosterola, koje sadrže smokve, vežu se na molekule holesterola u crijevima i tako ometaju njegovu apsorpciju.

Redovno uzimanje smokvi sprječava anemiju i poboljšava pamćenje. Samo četiri suve smokve osiguravaju čak četvrtinu preporučene dnevne doze gvožđa koja je potrebna našem organizmu.

Za trudnice su suve smokve odličan izbor, bogate su magnezijumom i štite od povišenog krvnog pritiska.

Zahvaljujući vlaknima pomažu bolju probavu, olakšavaju stolicu i ubrzavaju metabolizam. Trudnicama ovo naročito pogoduje jer smokve sprječavaju rani nastanak hemoroida. Oni su često prisutni u zadnjim mjesecima trudnoće.

Kako su odličan saveznik u borbi protiv stresa, koji je jedan od glavnih krivaca za gubitak seksualne želje, smokve mogu da spasu vaš seksualni život.

Suve smokve u maslinovom ulju se naročito preporučuju za jačanje potencije i kod problema sa plodnošću kod oba partnera. A evo i recepta:

U staklenu teglu potopite suve smokve (40 komada) i litar kvalitetnog domaćeg maslinovog ulja. Ostavite tako da odstoji narednih 40 dana. Poslije tog vremena možete konzumirati po jednu smokvu dnevno, isključivo na prazan stomak-izjutra.

Ako vašem želucu ne odgovara ova receptura, primenite sljedeće: Uzimajte maslinovo ulje iz iste tegle po kašiku dnevno i pojedite jednu suvu smokvu (koja nije iz tegle). Ovo će postići sličan efekat, mada je prva varijanta nešto bolja i konkretnija.

Poznato je da suve smokve kao od šale tope masnoću. Ukoliko imate povišen nivo masnoća u krvi, preporuka ovaj lijek, jer je mnogima pomogao. Evo recepta:

Lijek napravite uveče, a pijte ga ujutro. Uzmite 3 suve smokve i dobro ih izbockajte čačkalicom sa svih strana, a potom ih ubacite u staklenu posudu u koju ste stavili 2 dcl jabukovog sirćeta. Neka odstoji preko noći i ujutro pojedite te tri ukiseljene smokve. Ostatak sirćeta nemojte baciti, već u njega naredne večeri ponovo stavite 3 smokve pripremljene na isti način. Ta dva decilitra sirćeta koristite 7 dana, a većinu će smokve upiti. Osmi dan promijenite sirće i postupak ponovite još nedjelju dana. Kura, dakle, traje 14 dana.

Sa konzumiranjem suvih smokava trebalo bi da budu oprezni dijabetičari ali i oni koji imaju problem sa gojaznošću jer suve smokve imaju čak pet puta više kalorija od svježe smokve.

OPREZ!

Kada se smokve industrijski suše koriste se sumpor dioksid i slufiti da im se produži rok trajanja. Procjenjuje se da sulfiti izazivaju ozbiljne alergijske reakcije kod jednog od 100 ljudi, pa američka uprava za hranu i lijekove procjenjuje da pet odsto astmatičara može burno da reaguje na sulfite.

Smokve rastu i u sjevenim krajevima. Međutim, zbog klimatkih uslova, ne mogu se porediti sa smokvama iz našeg kraja.

Hercegovci, uživajte u suvim smokvama, ali domaćim.

smokve

Recept za slatko od smokava

Sastojci: 1,25 kg smokava, 3 kg šećera i 1 cijela kora limuna.

Priprema

1. Smokve dobro operite i oštrim nožem zarežite na oba kraja, pa ih tanko oljuštite. Svaku smokvu štrikaćom iglom probodite skroz na dva mjesta. Smokve kuvajte u 6-8 voda, kuvajte ih dok voda ne proključa, pa je prospite, a zatim sipajte novu i ponovo kuvajte. U posljednju vodu stavite cijelu koru od limuna. Kuvane smokve pažljivo procijedite i ostavite da se osuše.

2. U šerpu stavite pripremljen šećer, nalijte ga vodom da ogrezne i stavite da se kuva. Kad se šećer donekle ukuva stavite u njega smokve. Kuvajte na jakoj vatri dok sirup ne bude dovoljno gust da se sa varjače sliva u kapima, a ne u mlazu. Na 5 minuta pred kraj dodajte sok od limuna i kašikicu vanile.

3. Skuvano slatko sklonite sa vatre, prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se hladi desetak minuta. Tad sklonite krpu sa šerpe i vratite slatko na ringlu, neka ponovo provri. Ovo se preporučuje kod pripreme slatka uopšte, jer voće pod vlažnom krpom pusti još dio soka.

4. Kad slatko još jednom provri, ponovo ga sklonite s vatre i pokrijte vlažnom krpom da se sasvim ohladi. Nek tako prenoći. Hladno slatko sutradan sipajte u tegle, a tegle dobro zatvorite.

5. Ko ovome može da odoli. Prijatno.