Arganovo ulje se dobija iz ploda argan drveta koje raste u Maroku. Izuzetno je rijetko, a zbog svojih nevjerovatnih svojstava i te kako traženo u svijetu ljepote.

To koliko je dragocjeno svjedoči i činjenica da su šume argana pod UNESCO zaštitom. Osim preporuke da se koristi u ishrani, i to kao svježe djevičansko, upotreba ovog prirodnog ulja je i u sferi njege i ljepote široka i preporučljiva.

Pomenimo samo da je izuzetno efikasno u borbi protiv bora. O ovoj i svim ostalim prednostima ovog sastojka detaljnije će biti reči u nastavku teksta.

Arganovo ulje za noćnu hidrataciju

S obzirom na to da ima izuzetna hidrirajuća svojstva, arganovo ulje se na prvom mjestu preporučuje kao dio jednog ovakvog noćnog tretmana. Koža ga jako brzo upija, i ne ostaju masni tragovi na licu.

Stavite nekoliko kapi arganovog ulja na vaše dlanove, pa ga kružnim pokretima umasirajte u kožu lica, vrata i dekoltea. Posebno ga uključite u rutinu njege tokom zimskog perioda. Arganovo ulje pogodno je i za osetljivu kožu, tako da ga svako može koristiti bez bojazni.

Prirodni toner za kožu lica

Toner je nezaobilazan kozmetički proizvod kada je njega lica u pitanju. Ipak, pojedine hemikalije koje su sadržane u tonerima mogu prekomjerno isušiti kožu i izazvati iritacije.

Stoga, ukoliko vam je koža osjetljiva, možete iskoristiti blagodeti arganovog ulja i napraviti toner na prirodnoj bazi.

Prelijte kesicu zelenog čaja vrelom vodom i ostavite da odstoji 10 minuta. Potom dodajte nekoliko kapi omiljenog esencijalnog ulja, kao i dvije do četiri kapi arganovog ulja. Toner koristite svake večeri nakon umivanja, a prije nanošenja hidrantne kreme.

Piling za uklanjanje mrtvih ćelija

Još jedna fantastična upotreba arganovog ulja.

Pomiješajte jednu supenu kašiku braon šećera sa nekoliko kapi arganovog ulja i dobićete potpuno prirodno sredstvo za uklanjanje mrtvih ćelija kože, koje nema apsolutno nikakvih negativnih posljedica u vidu prekomjernog lučenja sebuma, ili iritacija poput crvenila.

Prstima umasirajte masku kružnim pokretima na kožu lica, posebno obraćajaći pažnju na one regije koje su sklone pojavi bubuljica, kao i tamo gdje je koža suva. Trudite se da kožu masirate u kontinuitetu četiri minuta, potom se umijte mlakom vodom, i pustite da se lice samo osuši, bez brisanja peškirom.

Sredstvo protiv akni

Arganovo ulje pomaže i onima koji imaju problematičnu kožu lica, u smislu pojave bubuljica. To se prije svega odnosi na one sa masnim tipom kože, koja luči prekomjerno sebuma. Ovaj sastojak se pokazao efikasnim kao sredstvo koje spriječava upalne procese, s obzirom na to da ima kako antibakterijska, tako i antigljivična svojstva.

Nanosite nekoliko kapi na dlanove, pa utrljavajte na problematične regije. Plus, naravno, maloprije pomenuti toner.

Tretman usana

Ako imate problem sa suvim i ispucalim usnama, i u tome vam može pomoći arganovo ulje, pogotovo tokom hladnih mjeseci, kada su pomenuti problemi intenzivirani.

Sve što treba da radite jeste da ga koristite umjesto običnog balzama za usne, i ubrzo ćete dobiti željene rezultate.

Arganovo ulje protiv bora

I naposletku, ali ne i najmanje bitan anti ejdž efekat. Slobodno možete zamijeniti svoj antirid arganovim uljem, koje ćete svako veče prije spavanja uvesti u svoju rutinu njege kože lica.

Dakle, preporučuje se prije svega za tretiranje kože oko očiju, koja je posebno sklona pojavi sitnih linija.