Iako je ova zima poprilično blagonaklona, tj. za sad nas je poštedila ekstremno niskih temperatura, to ipak ne znači da naša koža sve vrijeme ne osjeti i ne trpi posljedice ovog godišnjeg doba. njega lica zimi

Suv i hladan vazduh koji isušuje kožu, i čini je sklonu pucanju, beživotnom izgledu, perutanju, iritacijama, kao i topao vazduh u prostorijama koje se griju, odnosno nagle temperaturne promjene - sve su to faktori koji nisu saveznici mladalačkog izgleda kože lica kojem težimo. Ujedno, to je i tema kojom ćemo se baviti u nastavku teksta

Pojava bubuljica 

Dermatolozi objašnjavaju da je onu kožu lica koja je sklona pojavi akni posebno teško tretirati tokom zimskog perioda, jer benzoil peroksid i salicilna kiselina koje se koriste u tretmanima ili kao dio specijalnih kozmetičkih proizvoda dodatno isušuju kožu koja je već dehidrirana uslijed pomenutog faktora vremenskih prilika. Posljedica previše suve kože u tom slučaju bivaju upravo upalni procesi koji vode ka nastanku bubuljica.

S toga, ne zaboravite da hidrirate svoju kožu, čak iako je masna - vlažnost je svakom tipu kože lica neophodna. Koristite adekvatne kreme ili ulja za njegu lica.

Ispucale usne

Ispucale usne su gotovo svake zime neizbježan problem. Čak se dešava da i one dame koje i po desetak puta dnevno nanose balzam završe sa neslavnim izgledom usana, najčešće jer hemikalije iz ovih kozmetičkih proizvoda ne pogoduju vašoj koži.

Preporuka je da u zimskom periodu češće radite piling za usne, koji treba da ukloni sve mrtve ćelije.

To možete učiniti pomoću potpuno prirodnog tretmana - pomiješate malo maslinovog ulja i braon šećer, pa time nježno masirate kožu usana. Takođe, možete koristiti i nježni peškir u ove namjene. Najbolje je da ovaj ritual praktikujete pred spavanje, kao i da nakon pilinga stavite na kožu usana u tankom sloju običnu grožđanu mast.

Dehidriran i beživotan izgled kože lica

Ispucala kože i mrtve ćelije mogu doprinijeti da vaša koža lica poprimi beživotan i dehidriran izgled, to jest da izgledate starije.

U tom slučaju bi trebalo da praktikujete tretmane koji uklanjaju mrtve ćelije, ali nikako one koji su suviše agresivni, jer ćete postići kontraefekat, i nemojte ovaj postpak praktikovati više od jednom u sedam do 10 dana.

Posebno pojačajte upotrebu hranljivih seruma, kao i vitamnina C u njezi koze lica tokom zimskog perioda.

Perutanje kože

Ukoliko se desi da vam se javi ova vrsta problema, to znači da ste vjerovatno oštetili zaštitnu barijeru kože lica.

To je znak da nikako ne treba da primjenjujete pilinge, i da treba da se fokusirate na dubinsku hidrataciju vaše kože.

Posebno obratite pažnju da vaša hidrantna krema sadrži ceramide, a dobro bi bilo i da bude na bazi bademovog uljaNanosite je na vlažnu kožu lica, kao bi se hranljivi sastojci bolje apsorbovali.

Nadutost

Suv vazduh u prostorijama koje se griju može proizvesti efekat nadutosti i kesastih podočnjaka.

Kako biste to spriječili, pokušajte da smanjite grijanje u spavaćoj sobi, odškrinite prozor, i stavite posude sa vodom na radijator.

Takođe, i ovdje postoje prirodni tretmani koji vam ujutru mogu pomoći da se što pre rešite podbulog izgleda.

Crvenilo i popucali kapilari

Velike hladnoće, kao i pomenute temperaturne promene mogu dovesti do pucanja sitnih kapilara, i do crvenog izgleda kože lica.

Ukoliko su u pitanju kapilari, kada jednom puknu, ne mogu se više povratiti, osim laserskim intervencijama.

Ako je, pak, u pitanju samo crvenilo, onda savjetujemo da birate kreme koje sadrže niacinamide, kao i one koje su na bazi kamilice, jer imaju umirujuće dejstvo.